DOLAR 32,6381 0.25%
EURO 34,8452 0.37%
ALTIN 2.446,740,59
BITCOIN 21922173,12%
İstanbul
19°

KAPALI

04:36

İMSAK'A KALAN SÜRE

Artık Emekli Olmak Çok Kolay! Sadece Bunu Yapan Kişiler 6 Yıl Erken Emekli Olacak; Yüzler Gülecek! 
696 okunma

Artık Emekli Olmak Çok Kolay! Sadece Bunu Yapan Kişiler 6 Yıl Erken Emekli Olacak; Yüzler Gülecek!

Yaklaşık 1,5 milyon kişinin yararlanması beklenen Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesine ilişkin çalışmalar devam ederken; Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) halihazırda sağladığı avantajlı prim ödemesinden yararlanan kişilerin 6 yıl daha erken emekli olabileceği ortaya çıktı. İşte erken emekliliğin detayları...

ABONE OL
Kasım 4, 2022 00:55
Artık Emekli Olmak Çok Kolay! Sadece Bunu Yapan Kişiler 6 Yıl Erken Emekli Olacak; Yüzler Gülecek! 
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Yaklaşık 1,5 milyon kişinin yararlanması beklenen Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesine ilişkin çalışmalar devam ederken; Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) halihazırda sağladığı avantajlı prim ödemesinden yararlanan kişilerin 6 yıl daha erken emekli olabileceği ortaya çıktı. Prim ödemesi gerçekleştirerek herkesin yararlanabileceği bu erken ödeme formülünde uzmanlardan bir de uyarı geldi! Peki, nasıl erken emekli olunur? Ne zaman emekli olacağı nasıl hesaplanır? Erken emekli olma formülü neler? İşte, detaylar…

 

 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın üzerinde çalışmaya devam ettiği EYT düzenlemesi devam ederken, çalışan vatandaşların gündeminde de erken emeklilik ile ilgili gelişmeler yer almaya başladı.

 

SGK’nın düzenlediği emeklilik halinde 8 Eylül 1999’dan sonra artan yaş şartının yanı sıra erkeklerde 25 yıl, kadınlarda ise 20 yıl çalışma süresi, vatandaşların erken emekli olma hayallerini resmen rafa kaldırdı. Bu kapsamda vatandaşları özellikle bazı yöntemler kullanmaya davet eden sosyal güvenlik uzmanları, en az 6 yıl emekliliğin önünü açacak olan o formülü, EYT düzenlemesi öncesinde açıkladı!

 

Sosyal güvenlik uzmanlarının sıklıkla tavsiye ettiği erken emeklilik yöntemleri arasında SGK’ya borçlanma ile prim ödeme usulü başı çekiyor. Bu kapsamda yer alan doğum borçlanması ise, kadınların erken emeklilikteki en büyük avantajı oluyor.

 

 

Doğumun sigorta girişinin ardından gerçekleşmesi halinde 3 çocuğa kadar toplam 2160 gün yani 6 yıl prim ödeme hakkı tanıyan SGK, primlerin tam bir şekilde yatması halinde, prim ödeyen kadının 6 yıl daha erken emekli olmasını mümkün kılıyor. Bu sayede emekliliğini öne çeken kadınlar, eksik günleri olması halinde de doğum borçlanmalarından yararlanabiliyor. Üstelik borçlanmalar yalnızca kadın çalışanları kapsamıyor!

 

 

Doğum borçlanmasında olduğu gibi erkeklerin de yararlanabileceği çeşitli borçlanma türleri bulunuyor. Bu borçlanmaların başında askerlik borçlanması geliyor. Askerliği ister sigorta tarihinden önce isterse sigorta tarihinden sonra yapsın; erkekler bu borçlanmadan yararlanarak, emeklilik tarihlerini öne çekebiliyor.

 

 

Öte yandan sosyal güvenlik uzmanları sadece borçlanmaları değil; 2023 yılı ocak ayından önce borçlanma yapmaya da dikkat çekiyor. Ocak ayında yeniden zamlanacak olan doğum ve askerlik borçlanmalarının şu an başlaması halinde ödenecek tutar günlük 69 lira 2 kuruş; aylık ise 2 bin 70 kuruş oluyor.

 

 

 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.