DOLAR 32,5694 0.15%
EURO 34,7184 0.13%
ALTIN 2.411,57-0,86
BITCOIN 21672410,25%
İstanbul
17°

KAPALI

13:08

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

Ekmeğe yeniden zam geliyor.. Bakın ne kadar olacak.
1015 okunma

Ekmeğe yeniden zam geliyor.. Bakın ne kadar olacak.

Ekmek de mi lüks oldu? Daha yılın ortası... Ekmeğe 5. kez zam yolda Ekmeğe art arda yapılan zamlar karşısında vatandaş ne yapacağını şaşırırken fırıncı esnafı zamlara rağmen maliyetlerini kurtaramadıklarından şikayet ediyor.

ABONE OL
Temmuz 17, 2022 18:09
Ekmeğe yeniden zam geliyor.. Bakın ne kadar olacak.
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Ekmek zamlarının ardı arkası kesilmiyor. Un çuvalına bir yılda yüzde 600 oranında gelen zamlar nedeniyle ekmeğin fiyatında yakın zamanda artış yapılmışken yeni bir zammın daha gündemde olduğu öne sürüldü. Peki ekmek kaç liradan satılacak? İşte detaylar..

 

 

Ekmeğe art arda yapılan zamlar vatandaşın tepkisini çekerken fırıncı esnafı zamlara rağmen maliyetlerini kurtaramadıklarından şikayet ediyor. İzmir’de Temmuz ayı başı itibarıyla 210 gramlık ekmeğin satış fiyatı 4 liraya yükseldi. 1 TL zamma rağmen maliyetlerini kurtarmadığını söyleyen fırıncılar ekmeğe beşinci zammı yapmaya hazırlanıyor. Vatandaşlar ise zam yerine üretici maliyetlerinin düşürülmesini talep ediyor.

2022’nin başından beri yükselen enflasyon başta sofraların vazgeçilmesi olan ekmek olmak üzere bütün gıda ürünlerine art arda zamlar yapıldı. Yapılan zamlar karşısında alım gücü her geçen gün düşen vatandaş ise fiyat yükselişlerinin artık durmasını istiyor. Bu durum İzmir’de fırıncı esnafı ile vatandaş arasında ekmek kavgasına dönüştü.

İzmir’de Temmuz başından itibaren 210 gramlık ekmeğin satış fiyatı 1 TL zam ile 4 liraya çıktı. Bir yılda dördüncü zamma rağmen bu fiyatın da maliyetlerini kurtarmadığını söyleyen fırıncı esnafı ekmeğe yeniden zam beklentisi içinde. Ekmek fiyatının artmasının diğer gıda ürünlerinin de pahalanmasına yol açtığından şikayet eden İzmirliler ise ekmeğe zam yapılması yerine üreticilerin maliyetlerinin düşürülmesini istiyor.

 

 

UN ÇUVALINA YÜZDE 600 ZAM

Ekmek fırını işletmecisi Mahmut Kendir 1 liralık zam için “Artan maliyetleri göz önünde bulundurursak kesinlikle yeterli olmadı. Un fiyatlarına yüzde 600 civarında bir zam geldi. 96 liradan unu alıyorduk, şimdi 530 lira oldu. Haliyle 1 liralık bir zam kesinlikle bir anlam ifade etmiyor. Elektrik keza. 40 bin liraya yakın elektrik ödüyoruz. Şu anda 5 liranın altında ekmeğin satılmaması gerekiyor ki biz de iyi kötü bir şekilde işimizi çevirebilelim” dedi.

YARISI KENDİ UNUNDAN YARISI DA TMO’NUN VERDİĞİ MAL

VOA Türkçe’den Soner Kızılkaya ve Oğulcan Bakiler’in haberine göre, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) anlaşmalı un fabrikalarından düşük maliyetle fırıncı esnafına un satışı yapmasının da yeterli bir destek olmadığını belirten Mahmut Kendir şu ifadeleri kullandı:

O bizi bir nevi güldürmeye çalışıyor ama yetmiyor. Direkt fabrikalardan aldığımız için fabrika da yarı yarıya un veriyor. Yani 100 torba un aldığımız zaman 50’sini kendi unundan, 50’sini de devletin vermiş olduğu undan veriyor. Kendi unları 530 lira, devletin vermiş olduğu un ise 340 lira. Depomda en az bin çuval unum vardı. Şimdi 200 çuval un depolayabiliyorum. Üstüne üstlük artık sadece peşin alabiliyoruz, daha önce unculardan açık hesap alabiliyorduk.

 

 

 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.