DOLAR 32,2053 -0.22%
EURO 35,1156 -0.22%
ALTIN 2.498,171,32
BITCOIN 21631481,01%
İstanbul
17°

AÇIK

13:05

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

2023 Bitti, Çıraklık Çilesi Bitmedi! 2024’te Çıraklık Çilesi Bitmeli
213 okunma

2023 Bitti, Çıraklık Çilesi Bitmedi! 2024’te Çıraklık Çilesi Bitmeli

2023 yılı sona ererken, çıraklık sisteminin Türkiye'de hala birçok sorunu barındırdığı bir kez daha gündeme geldi. Çıraklığa başlayan gençler, uzun çalışma saatleri, düşük ücretler ve mobbing gibi sorunlarla karşı karşıya kalıyor.

ABONE OL
Aralık 31, 2023 19:19
2023 Bitti, Çıraklık Çilesi Bitmedi! 2024’te Çıraklık Çilesi Bitmeli
0

BEĞENDİM

ABONE OL

2023 yılı sona ererken, çıraklık sisteminin Türkiye’de hala birçok sorunu barındırdığı bir kez daha gündeme geldi. Çıraklığa başlayan gençler, uzun çalışma saatleri, düşük ücretler ve mobbing gibi sorunlarla karşı karşıya kalıyor.

Türkiye’de çıraklık sistemi, 1999 yılında çıkarılan Çıraklık ve Mesleki Eğitim Kanunu ile düzenleniyor. Kanuna göre, çıraklık eğitimi, 14 yaşını doldurmuş ve ilköğretim veya ortaöğretim mezunu veya bu okullardan ayrılmış kişilere veriliyor. Çıraklar, eğitim süresince iş yerindeki bir usta tarafından yetiştiriliyor ve teorik eğitimi ise mesleki eğitim merkezlerinde alıyor.

Ancak, uygulamada çıraklık sistemi birçok sorunla karşı karşıya. Çıraklar, uzun çalışma saatleri ve düşük ücretler nedeniyle mağdur oluyor. Çıraklardan bazıları, günde 12 saate varan çalışma sürelerine tabi tutuluyor ve asgari ücretin altında ücret alıyor. Ayrıca, çıraklar, iş yerlerinde mobbing gibi uygulamalara maruz kalıyor.

Çıraklık sisteminin sorunlarına dikkat çeken İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, “Çıraklık sistemi, gençlerimizin mesleki eğitim almalarını ve iş hayatına hazırlanmalarını sağlayan önemli bir sistemdir. Ancak, uygulamada bu sistemin birçok sorunu var. Çırakları korumak ve onlara daha iyi bir eğitim alma imkanı sağlamak için bu sorunların çözümü gerekiyor” dedi.

Avdagiç, çıraklık sisteminin sorunlarının çözümü için şu önerilerde bulundu:

  • Çıraklık süresinin 24 aydan 36 aya çıkarılması,
  • Çırakların asgari ücretin üzerinde ücret almasının sağlanması,
  • Çıraklarda mobbing gibi uygulamaların önlenmesi için denetimlerin artırılması.

Çıraklık sisteminin sorunlarının çözümü için hem işverenler hem de devlet tarafından adımlar atılması gerekiyor. Çıraklık sisteminin iyileştirilmesi, gençlerimizin mesleki eğitim almalarını ve iş hayatına hazırlanmalarını kolaylaştıracak.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.