DOLAR 32,5038 0.08%
EURO 34,7826 -0.12%
ALTIN 2.496,260,50
BITCOIN 20892641,15%
İstanbul
13°

ORTA ŞİDDETLİ YAĞMUR

04:46

İMSAK'A KALAN SÜRE

2022 Doğum Parası Ne Kadar? Peki doğum parası nedir? Doğum parası almak için şartlar neler ve doğum parası nasıl alınır?
728 okunma

2022 Doğum Parası Ne Kadar? Peki doğum parası nedir? Doğum parası almak için şartlar neler ve doğum parası nasıl alınır?

SGK’dan faydalanan kadınlar doğum yaptıklarından doğum parası alıyorlar. Peki doğum parası nedir? Doğum parası almak için şartlar neler ve doğum parası nasıl alınır?

ABONE OL
Haziran 30, 2022 12:30
2022 Doğum Parası Ne Kadar? Peki doğum parası nedir? Doğum parası almak için şartlar neler ve doğum parası nasıl alınır?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

SGK’dan faydalanan kadınlar için belirli şartları sağlamaları halinde doğum yaptıklarında “doğum parası” ödeniyor. Bu para, çocuk sahibi olan ebeveynler için bir çeşit yardımdır. Hamileliğin son dönemlerinde ve de doğum yapıktan sonraki ilk dönemlerde, annelerin çalışmaması, dinlenmesi tavsiye edilir. Bu süre boyunca yapılacak doğum yardımı ile annelere bir miktar ödeme yapılır. Sigortalı olarak çalışan bir kadınsanız, tıpkı geçici iş göremezlik parasında olduğu gibi anneleredoğum parasıödenmektedir. Peki, bu para nasıl alınır? Ne kadar alınır? Kimler alabilir? Sorularınızın cevabı yazımızın devamında…

 

 

 

Doğum Parası Nasıl Alınır?

Hamileliğinizin son günleri ve anneliğinizin ilk günlerinde geçici olarak izne ayrıldığınızda, bu süreçte sigortalı olarak çalışan kadınlar için SGK’dan doğum parası alabilmek için öncelikle başvuru yapmanız gerekmektedir. Bunun için yapmanız gereken “Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğü doğum yardımı başvuru formu”nu doldurmak ve il müdürlüklerine giderek bu formu teslim etmek. Başvuru formunu eksiksiz bir biçimde doldurmanız gerekmektedir. Başvurularınızı bireysel olarak gidip yapabileceğiniz gibi, posta yoluyla da yapabilirsiniz. Doğum parası almak için başvuru formu aşağıdadır.

 

 

Anne adayı, memur olması halinde çalıştığı kuruma da doğrudan başvuru yapabilirler. Bu yardım ile ilgili merak ettiğiniz tüm soruların cevaplarına ALO 183’den ulaşabilirsiniz. Peki,2022 yılında doğum parası ne kadar?

  • Doğum parası, doğum öncesi ve sonrası 112 günlük izin süresi üzerinden hesaplanıyor. Bu haktan yararlanabilmek için en az 90 günlük sigorta priminin ödenmiş olması gerekiyor.

    Ödenecek tutar ise annenin son 3 aylık brüt ücretine göre hesaplanıyor. Günlük brüt ücret ve üçte ikisi anneye ödeniyor. Buna göre 2022 yılında en düşün doğum parası 12 bin 454 lira.

    Bununla birlikte anneye çocuk parası ve emzirme ödeneği de veriliyor.

 

 

 

Daha önce bir çocuğunuz varken yeni doğan çocuğunuz için doğum parası talebinde bulunursanız, 400 TL ödeme alırsınız. Doğan çocuğunuzun dışında iki çocuğunuzun daha olması halinde ise doğum parası 600 TL olarak ödenmektedir. Bu yardımı alıp alamayacağınızı merak ediyorsanız, www.turkiye.gov.tr adresine T.C kimlik numaranız ve e-devlet şifreniz ile giriş yaptıktan sonra 4A/4B iş göremezlik ödemesi görme sayfasından bilgilerinize ulaşabilirsiniz. Doğum yardımlarına ek olarak; yeni doğum yapan anneler için ayrıca 122 TL süt parası da alabiliyor. Doğumdan önceki ve sonraki dönemde toplamda112 gün izin kullanan anneler, çalışmadıkları bu süre için devletten doğum parası yardımı alabiliyor.

 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.