22 yaşındaki kadın, ‘yanlış başörtüsü taktığı’ için ‘İran’ın korkulan ahlak polisi tarafından komaya girdikten’ sonra öldü İyi Haber - iyihaberim.com
DOLAR 32,3773 0.16%
EURO 34,9759 -0.3%
ALTIN 2.324,210,22
BITCOIN 22806580,51%
İstanbul
14°

AÇIK

13:15

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

22 yaşındaki kadın, ‘yanlış başörtüsü taktığı’ için ‘İran’ın korkulan ahlak polisi tarafından komaya girdikten’ sonra öldü
  • İyi Haber – iyihaberim.com
  • Gündem
  • 22 yaşındaki kadın, ‘yanlış başörtüsü taktığı’ için ‘İran’ın korkulan ahlak polisi tarafından komaya girdikten’ sonra öldü
1912 okunma

22 yaşındaki kadın, ‘yanlış başörtüsü taktığı’ için ‘İran’ın korkulan ahlak polisi tarafından komaya girdikten’ sonra öldü

ABONE OL
Eylül 17, 2022 20:38
22 yaşındaki kadın, ‘yanlış başörtüsü taktığı’ için ‘İran’ın korkulan ahlak polisi tarafından komaya girdikten’ sonra öldü
1

BEĞENDİM

ABONE OL

GENÇ bir kadın, İran’da ülkenin katı başörtüsü kurallarına uymadığı için ahlak polisi tarafından dövülerek öldürüldüğü iddia edildi.

22 yaşındaki Mahsa Amini’nin Salı günü polis tarafından dövülerek komaya girdiği bildirildikten sonra beyin ölümü gerçekleşti.

 

Mahsa Amini’nin İran ahlak polisi tarafından dövüldüğü iddia edildiKredi bilgileri: Newsflash

Doktorlar, Mahsa Amini’nin komaya girdikten sonra beyin ölümü gerçekleştiğini açıkladı.Kredi: Twitter

Genç kadın, başkent Tahran’daki akrabalarını görmek için batıdaki Kürdistan eyaletinden seyahat etmişti.

İran polisine göre Mahsa, İran’daki kadınların yasal olarak başörtüsü takmasını gerektiren kurallara uymadı.

Bağımsız İran medya kuruluşu Iranwire, polisin Mahsa’yı o gece erken saatlerde, çok sayıda kadının tutulduğu Vozara Caddesi’ndeki bir istasyonda dövülmeden önce sokaktan aldığını bildirdi.

Bu arada görgü tanıklarına atıfta bulunan diğer medya raporları, Mahsa’nın bir gözaltı merkezine götürülürken ahlak polisi minibüsü içinde tutuklandığını ve dövüldüğünü iddia etti.

 

Genç kadının erkek kardeşi Kiarash Amini, Iranwire’a, bir ahlak devriyesi minibüsünün yolunu kesmesinden sonra Mahsa kaçırıldığında Mahsa’nın yanında olduğunu söyledi.

Genç adam, Gasht-e Ershad olarak bilinen ahlak polisinin, “uygun olmayan başörtüsü” nedeniyle sözde “yeniden eğitim kursu”ndan sonra bir saat içinde Mahsa’yı serbest bırakacaklarını söylediğini ancak kendisine geldiğinde çığlıklar duyduğunu iddia etti. bina.

Kiarash, gözaltına alınan kadınlardan bazılarının kaçtığını iddia etti ve korkularını doğruladı.

“Her biri içeriden birinin öldürüldüğünü söyledi” dediği aktarılıyor.

“Kadınlara Mahsa’nın resmini gösterdim. İçlerinden biri olay olduğunda Mahsa’nın yanında olduğunu söyledi.

“Şok oldum ve korktum. Askerlerden birine ne olduğunu sordum. ‘Askerlerimizden biri yaralandı’ dedi. Yalan söylüyordu. Ona inanmadım. Ambulanstaki Mahsa’ydı. Kasra Hastanesine ulaşana kadar koştum.”

Doktorların Kiarash’a kız kardeşinin felç veya kalp krizi geçirdiğini söylediği iddia edildi.

Daha sonra doktorların Mahsa’nın “beyninin artık bilinçli olmadığını” söylediği ortaya çıktı.

Cuma günü öldü.

İran’ın başkentindeki polis, herhangi bir yanlış yapmadığını reddetti ve Mahsa’nın “hak ve eğitim” için karakola götürüldüğünü, ancak genç kadının “aniden bir kalp sorunu yaşadığını” söyledi.

Bu iddia insan hakları aktivistleri tarafından reddedildi.

Uluslararası Af Örgütü’nün Orta Doğu ve Kuzey Afrika ofisi tepki gösterdi: “22 yaşındaki genç kadının gözaltında şüpheli ölümüne yol açan koşullar mahsa aminGözaltında işkence ve diğer kötü muamele iddialarını içeren suçlar cezai olarak soruşturulmalıdır.”

Kiarash, Iranwire’a şikayette bulunmak için adliyeye gittiğini söyledi.

“Ben peşine düşeceğim. Ama sistemin nasıl işlediğini biliyorsun. Bana bir mektup verdiler ve şikayetimi orada kaydettirmek için Vozara Bulvarı’ndaki karargaha gitmemi söylediler. Bu, eğer birini öldürürsem babamdan katilin adını söylemesini istemek gibi bir şey.” bizim evimiz.

“Ama bunun sessizce bitmesine izin vermeyeceğim. İran’daki herkese olanları anlatacağım.”

Cumhurbaşkanı Ebrahim Raisi Cuma günü içişleri bakanına davayı incelemesini emretti.

Dava İranlılar arasında öfkeye yol açtı.

 

İranlı gazeteci ve aktivist Masih Alinejad tweetlendi: “İranlı kadınlar çileden çıktı. Zorla başörtüsü dini diktatörlüğün temel direğidir.”

1979’da İran İslam Devrimi’nden sonra başörtüsü takmak zorunlu hale geldi.

 

Mahsa’nın annesi, polis tarafından götürülmeden önce bir radyo istasyonuna kızının sağlık durumunun iyi olduğunu söyledi.Kredi bilgileri: Newsflash

 

Genç kadının İran ahlak polisi tarafından “uygunsuz başörtüsü” nedeniyle alındığı iddia edildi.Kredi: Twitter

 

Mahsa öldüğünde sadece 22 yaşındaydı.Kredi bilgileri: Newsflash

Kaynak : https://www.thesun.co.uk/news/19829569/young-woman-beaten-death-iran-morality-police-hijab

 

 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.