DOLAR 32,3400 -0.07%
EURO 34,8790 0.06%
ALTIN 2.392,77-0,15
BITCOIN 20675628,26%
İstanbul
15°

HAFİF YAĞMUR

16:57

İKİNDİ'YE KALAN SÜRE

Türkiye’de ilk kez 3D yazıcı ile insan organı üretildi
180 okunma

Türkiye’de ilk kez 3D yazıcı ile insan organı üretildi

Türkiye'de, ilk kez 3D yazıcı ile insan organı üretildi. İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde gerçekleştirilen çalışmada, 3D yazıcı ile insan kıkırdak dokusu üretildi.

ABONE OL
Ocak 4, 2024 20:11
Türkiye’de ilk kez 3D yazıcı ile insan organı üretildi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Çalışmayı yürüten Prof. Dr. Oğuz Öztürk, “Bu çalışma, Türkiye’de 3D yazıcı ile insan organı üretiminde önemli bir adım. Bu teknolojinin ilerleyen dönemde, diğer organların üretiminde de kullanılabileceğini düşünüyoruz” dedi.

Çalışmada, kıkırdak dokusuna ihtiyaç duyan hastalardan alınan hücreler, 3D yazıcı ile özel bir malzemeye yerleştirildi. Üretim işlemi yaklaşık 20 saat sürdü. Üretilen kıkırdak dokusu, daha sonra laboratuvar ortamında test edildi.

Çalışmanın sonuçları, “Science Translational Medicine” dergisinde yayımlandı.

3D yazıcı ile organ üretiminin önemi

3D yazıcı ile organ üretimi, organ yetmezliği çeken hastalar için önemli bir tedavi seçeneği olarak görülüyor. Bu teknolojinin ilerlemesi ile birlikte, organ nakli bekleyen hastalar için daha hızlı ve güvenli bir tedavi mümkün hale gelebilecek.

3D yazıcı ile organ üretiminin diğer avantajları arasında, organların ihtiyaç duyulan boyut ve özelliklere göre üretilebilmesi ve hastanın bağışıklık sisteminin organı reddetme olasılığının daha düşük olması yer alıyor.

3D yazıcı ile organ üretiminin önündeki zorluklar

3D yazıcı ile organ üretiminin önündeki en büyük zorluklardan biri, gerçek organlara benzer dokular üretebilmek. Bu zorluk, dokuların karmaşık yapısı ve çeşitli bileşenlerinden kaynaklanıyor.

Diğer bir zorluk ise, üretilen organların işlevselliğini sağlayabilmek. Bu zorluk, organların boyutu, şekli ve doku özelliklerinden kaynaklanıyor.

3D yazıcı ile organ üretimi alanındaki çalışmalar hızla devam ediyor. Bu çalışmalar sonucunda, 3D yazıcı ile üretilen organların gerçek organlara yakın özellikler kazanması ve işlevsel hale gelmesi bekleniyor.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.