DOLAR 32,3437 -0.06%
EURO 34,9802 0.51%
ALTIN 2.387,22-0,38
BITCOIN 19126770,58%
İstanbul
17°

HAFİF YAĞMUR

16:57

İKİNDİ'YE KALAN SÜRE

Türkiye’de emekliler için beklenen zam haberi geldi. SSK, Bağkur ve Emekli Sandığı emeklileri için 2024 yılı zam oranı belli oldu.
  • İyi Haber – iyihaberim.com
  • Gündem
  • Türkiye’de emekliler için beklenen zam haberi geldi. SSK, Bağkur ve Emekli Sandığı emeklileri için 2024 yılı zam oranı belli oldu.
195 okunma

Türkiye’de emekliler için beklenen zam haberi geldi. SSK, Bağkur ve Emekli Sandığı emeklileri için 2024 yılı zam oranı belli oldu.

Enflasyon verilerine göre, 2023 yılı ikinci yarısında oluşan enflasyon oranı yüzde 33,65 oldu. Bu oran, SSK ve Bağkur emeklileri için 2024 yılı Ocak ayında yapılacak zam oranını belirledi.

ABONE OL
Aralık 31, 2023 19:02
Türkiye’de emekliler için beklenen zam haberi geldi. SSK, Bağkur ve Emekli Sandığı emeklileri için 2024 yılı zam oranı belli oldu.
0

BEĞENDİM

ABONE OL

SSK ve Bağkur emeklileri, Ocak ayında yüzde 33,65 oranında zam alacak. Bu zam, emeklilerin maaşlarına yaklaşık 1.000 liraya yakın bir artış sağlayacak.

Memur ve memur emeklileri ise toplu sözleşmeye göre yüzde 15 oranında zam alacak. Bu zam, Ocak ayında memur emeklilerinin maaşlarına yaklaşık 500 liraya yakın bir artış sağlayacak.

Toplu sözleşme zammı ve enflasyon farkının eklenmesiyle birlikte, memur emeklilerinin maaşlarına yaklaşık 1.500 liraya yakın bir zam yapılacak.

Emekliye yapılan zamlar, emeklilerin yaşam koşullarını iyileştirmek ve enflasyon karşısındaki kayıplarını telafi etmek amacıyla yapılıyor.

Emekliler, zam haberini memnuniyetle karşıladılar. Emeklilerden bazıları, “Zamlar hayat pahalılığı karşısında yeterli değil ama en azından bir nebze olsun rahatlatacak” dediler.

Zamlar ne zaman ödenecek?

SSK ve Bağkur emeklileri, Ocak ayında yapılacak zamlarını Ocak ayının ilk günleri alacaklar. Memur ve memur emeklileri ise Ocak ayının ikinci haftasında zamlarını alacaklar.

2024 yılında geçerli olacak asgari ücret belli oldu. 17.002 TL olan asgari ücretin açıklanmasının ardından, emekli ve memurlar da maaş zammı ile ilgili araştırmalar yapıyorlar. Memur maaş katsayısına göre sosyal yardım ödemeleri de belirleneceği için emekli ve memur maaş zamlarına ilişkin gelişmeler milyonlarca kişi tarafından yakından takip ediliyor. Enflasyon verileri ve resmi makamlardan gelen açıklamalar baz alınarak önümüzdeki hafta emekli maaşlarında gerçekleşecek artışlar ile ilgili tablolar oluşturuluyor.

Emekli Maaş Zammı Hesaplaması

3 Ocak tarihinde Türkiye İstatistik Kurumu aralık ayı enflasyon rakamlarını duyuracak. Aralık ayı enflasyon rakamlarının belli olması ile birlikte SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı emeklilerinin maaş zammı için tablo oluşacak. Söz konusu maaş artışları henüz netlik kazanmadı ancak enflasyon verileri ve asgari ücret zammı ile emekli maaşları için çeşitli hesaplamalar yapılıyor. Asgari ücret yüzde 49 oranında artarken, memur ve memur emeklisinin maaşlarının yüzde 50’ye yakın oranda yükselebileceğini de Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan açıkladı. Bu çerçevede, SSK ve Bağ-Kur emekli maaşlarında da yüzde 40 ile 50 aralığında artışın hayata geçeceği tahmin ediliyor. SSK ve Bağ-Kur emekli maaşlarına yüze 40 ile 50 aralığında zam yapılması durumunda temmuz ayında kök ücretler üzerinden yapılan hesaplamalar neticesinde 7500 TL olarak kalan en düşük emekli maaşı da 10.000 TL ile 11.000 TL aralığına yükselebilir.

 

Özel Sektör Maaş Zammı 2024

Asgari ücret, emekli ve memur maaşlarının yanı sıra, özel sektör çalışanları da maaş zamları ile ilgili araştırmalar yapıyorlar. Özel sektör çalışanlarının maaş zamları firmadan firmaya değişkenlik göstermekte birlikte, emekli maaşlarında yüzde 40 ile 50 aralığında artış beklenirken, asgari ücret de yüzde 49 oranında yükseldi. Bu kapsamda, farklı pek çok iş yerinde çalışanların maaşlarında yüzde 40 ile 50 aralığında artış hayata geçti. 2024 yılının ilk günlerinde de özel sektör çalışanlarının maaş zamlarına ilişkin firmaların personellerini bilgilendirmesi bekleniyor.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.