Toroslar nerede, nasıl gidilir? Toroslar'da gezilecek yerler İyi Haber - iyihaberim.com
DOLAR 32,1765 0.21%
EURO 34,9495 0.18%
ALTIN 2.252,410,40
BITCOIN 22748165,73%
İstanbul
10°

AZ BULUTLU

13:15

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

Toroslar nerede, nasıl gidilir? Toroslar’da gezilecek yerler
319 okunma

Toroslar nerede, nasıl gidilir? Toroslar’da gezilecek yerler

ABONE OL
Temmuz 14, 2022 14:16
Toroslar nerede, nasıl gidilir? Toroslar’da gezilecek yerler
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Güney şehrimiz eski adı ile İçel olan Mersin’in merkez bir İlçesi Toroslar şehir merkezinin kuzeydoğu bölümünü oluşturur ve yüz ölçümü en büyük olan Mersin ilçesidir. Şehrin, şehirler arası otobüs terminali de bu ilçede bulunmaktadır. Ayrıca Mersin’in en büyük iki mezarlığı da bu ilçede yer alır. Türkiye’nin en büyük bayrağının da yer aldığı ilçede şehrin en büyük yaylalarından biri olan Gözne Yaylasına girişi sağlayan üç büyük cadde vardır.
İlçe adını kuzeyinde bulunan Toros Dağları’ndan almıştır. Doğu ve çevresinden yoğun göç alan ilçe de nüfusun büyük bölümünü Mutlular, Tarsuslular ve Gülnarlılar oluşturur. Yazları sıcak ve kurak kışları ılık ve yağışlı geçen Akdeniz iklimine sahiptir ve ancak kış aylarında çok az yerlerde kar görmeniz mümkündür. Halkının geçim kaynağını ise hayvancılık ve meyvecilik oluşturur.

Çeşitli tarihi eserler ve doğal harikaları ile Toroslar gezilecek yerler bakımından oldukça zengindir.

  • Belenkeşlik Kalesi
  • Yumuktepe Höyüğü
  • Gözne Kalesi
  • Çandır Kalesi
  • Sinap Kalesi
  • Çatalçeşme
  • Kızlar Manastırı
Tarihi Gelişimi: İlçemiz 22 Mart 2008 tarih ve 26824 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren 5747 sayılı kanunla kurulmuş ve 15.07.2008 tarihinde Kaymakam atanması ile faaliyete başlamıştır.
        Toroslar İlçemiz 310.606 merkez nüfusa sahiptir.
Coğrafi Yapı: Toroslar, Mersin ilinin bir ilçesidir. Şehir merkezinin Kuzey Doğu bölümünü oluşturur. Yüzölçümü en büyük olan merkez ilçedir. Güneyinde Akdeniz İlçesi, Batısında ise Yenişehir İlçesi, Kuzeyinde Konya ili ile komşudur. Kentin sıcak ikliminden serin yaylalara geçiş Toroslar İlçesinden sağlanmaktadır. Adını Kuzeyinde bulunan Toros Dağlarından almıştır. İlçenin yüzölçümü 107.244,86 hektardır.
        Toroslar İlçesinin bulunduğu alan Mersin Merkez sınırları içerisinde yer aldığından, yazları sıcak ve kurak kışları ılık ve yağışlı olan Akdeniz iklimi hüküm sürmektedir. Ancak kış aylarında Torosların eteklerinde ve yayla kesimlerinde değişen miktarlarda kar yağışı ve yayla kesimlerinde değişen miktarlarda kar yağışı ve örtüsü olmaktadır.
        Toroslar İlçemizde Köylerde yaşayan halkın büyük bir kısmı meyve üretimi ile uğraşmaktadır. Nisan ayından başlayarak Ekim ayı sonuna kadar İlçemizde erik, üzüm, şeftali, kiraz, nar ve ayva üretilmekte ancak İlçemizin yerleşim yeri rakımı 100-1500 arasında değiştiğinden meyve üretimi 6 ay süre ile uzun bir zaman diliminde yapılmaktadır.Halkın geçim kaynağını hayvancılık ve meyvecilik oluşturur.

İdari Durum: Toroslar İlçemizde 32 Köy, 5 Kasaba, 48 Mahalle var iken, 6360 Sayılı Yasa ile tüm köylerimiz 1 Nisana 2014 tarihinden itibaren mahalleye dönüştürülmüş 5 Belde Belediye kapatılarak tek mahalle haline getirilmiştir. Toroslar İlçemizde 1 Belediye (Toroslar Belediyesi) olmak üzere toplam 67 Mahalle mevcuttur.

Nüfus Durumu: İlçemiz 67 Mahalleden oluşmakta olup 2021 yılı sonu itibariyle 310.606 kişi olup ve 22.974’ü 30 Mart 2014 Mahalli İdareler Seçimi ile kapanan belde ve köylerin nüfusu oluşturmaktadır.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.