DOLAR 32,9949 -0.11%
EURO 35,8195 -0.26%
ALTIN 2.528,010,83
BITCOIN 22396551,01%
İstanbul
25°

AÇIK

13:16

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

Teşrik tekbiri nedir? Teşrik tekbiri ne zaman başlar, nasıl yapılır?
347 okunma

Teşrik tekbiri nedir? Teşrik tekbiri ne zaman başlar, nasıl yapılır?

Teşrik Tekbiri Arapçe ve Türkçe okunuşu! Teşrik Tekbiri nedir ne zaman başlar ve ne zaman sona erer?

ABONE OL
Temmuz 8, 2022 15:51
Teşrik tekbiri nedir? Teşrik tekbiri ne zaman başlar, nasıl yapılır?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

”Teşrik” Arap lisanında etleri doğrayıp kurutmak manasına gelirken, ”Tekbir” ise Allah’ı ululamak, yüceltmek manasına geliyor. Teşrik tekbiri, Kurban bayramının arefe günü sabah namazından başlayarak bayramın 4. gününe ikindi namazına kadar ikindi namazı dahil farz namazlardan sonra toplam 23 kez “Allâhü ekber Allâhü ekber lâ ilâhe illallâhü vallâhü ekber Allâhü ekber ve lillâhi’l-hamd” cümlesini söyleyerek yapılır.

Teşrik tekbiri “Allah herşeyden uludur, Allah her şeyden büyüktür. Allah’tan diğer ilâh yoktur. O Allah herşeyden büyüktür, Allah herşeyden büyüktür. Hamd Allah’a mahsustur” manasına gelir. Bu tekbirleri söylemek, Şâfiî ve Hanbelî mezheplerine nazaran sünnet, Mâlikî mezhebine nazaran müstehaptır.

 

 

TEŞRİK TEKBİRİ NE VAKİT BAŞLAR, NEDİR?

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın yayımladığı bilgilere nazaran;

“Teşrik” Arap lisanında etleri doğrayıp kurutmak demektir. Vaktiyle bayramın birinci günü Mina’da kesilen kurbanların etleri, bayramın 2., 3. ve 4. günlerinde güneşte kurumaya bırakılırdı. Bu sebeple bu üç güne et kurutma günleri manasında “eyyam-ı teşrik / teşrik günleri” denilmiştir. “Tekbir” ise Allah’ı ululamak, yüceltmek demektir. Kurban bayramının arefe günü (9 zilhicce) sabah namazından başlayarak bayramın 4. gününe ikindi namazına kadar (13 zilhicce) ikindi namazı dahil farz namazlardan sonra toplam 23 kere “Allâhü ekber Allâhü ekber lâ ilâhe illallâhü vallâhü ekber Allâhü ekber ve lillâhi’l-hamd” cümlesini söylemeye “teşrik tekbiri” denir. İmam Ebû Yusuf ve İmam Muhammed’e nazaran bu tekbirlerin söylenmesi kadın-erkek her Müslümana vaciptir. Ebû Hanîfe’ye nazaran bu tekbirin; arefe günü sabah namazından itibaren bayramın birinci günü ikindi namazına kadar sekiz vakit, cemaatle kılınan farz namazlardan sonra söylenmesi vaciptir. Bu tekbirleri söylemek, Şâfiî ve Hanbelî mezheplerine nazaran sünnet, Mâlikî mezhebine nazaran müstehaptır. (İ.K.)

Kurban Bayramı’nın arifesinde (9 zilhicce) sabah namazından başlayarak bayramın 4. günü ikindi namazına kadar (13 zilhicce) farz namazlardan sonra toplam 23 kere “Allâhü ekber Allâhü ekber lâ ilâhe illallâhü vallâhü ekber Allâhü ekber ve lillâhi’l-hamd’ cümlesini söylemeye ‘teşrik tekbiri’ deniyor.

İmam Ebû Yusuf ve İmam Muhammed’e nazaran bu tekbirlerin söylenmesi kadın-erkek her Müslümana vacip. Ebû Hanîfe’ye nazaran bu tekbirin arife günü sabah namazından itibaren bayramın dördüncü günü ikindi namazı da dahil olmak üzere sekiz vakit, cemaatle kılınan farz namazlardan sonra söylenmesi vacip.

Teşrik tekbiri “Allah herşeyden uludur, Allah herşeyden uludur. Allah’tan öbür ilâh yoktur. O Allah herşeyden uludur, Allah herşeyden uludur. Hamd Allah’a mahsustur”anlamına gelir.

Bu tekbirleri söylemek, Şâfiî ve Hanbelî mezheplerine nazaran sünnet, Mâlikî mezhebine nazaran ise müstehap.

Teşrik tekbiri getirmek için illa kurban kesmek gerekmiyor. Kurban kesmeyenler de tekbir getirmekle yükümlü.

Arefe gününün sabah namazından itibaren bayramın 4. günü ikindi namazına kadar 23 vakit farz namazını müteâkip birer kez.

 

TEŞRİK TEKBİRLERİ HZ. İBRAHİM’E DAYANIR

Teşrîk tekbirlerinin başlangıcı Hz. İbrahim’in oğlu İsmail’i kurban etme olayına kadar uzanır. İbrahim (a.s), gördüğü sahih hayal üzerine oğlunu Allah yolunda kurban etmeye karar verir. Kurban hazırlıkları sırasında Cebrail (a.s) gökten buna bedel olarak bir koç getirir. Dünya semasına ulaştığında Cebrail (a.s); “Allahu ekber, Allahu ekber” diyerek, tekbir getirir. İbrahim (a.s) bu sesi işitince başını gökyüzüne çevirir ve onun bir koçla geldiğini görünce; “Lâ ilâhe illâllahu vallahu ekber” diye karşılık verir. Bu tekbir ve tevhîd sözlerini işiten ve kurban edilmeyi bekleyen İsmail (a.s) da; “Allahu ekber velillâhi’l-hamd” der. Böylelikle kıyamet gününe kadar sürecek büyük bir sünnet başlatılmış olur [es-Saffât, 37/102, 107; İsmail unsuru; el-Mavsılî, el-İhtiyar li Ta’lîli’l-Muhtar, Kahire (t.y), I, 87, 88].

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.