DOLAR 32,5742 0.14%
EURO 34,8486 0.47%
ALTIN 2.417,23-0,63
BITCOIN 21611640,32%
İstanbul
17°

PARÇALI BULUTLU

13:08

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

Sri Lanka’da protestolardan kaçtıktan sonra Devlet Başkanı istifa etti
307 okunma

Sri Lanka’da protestolardan kaçtıktan sonra Devlet Başkanı istifa etti

Gotabaya Rajapaksa, protestocular cumhurbaşkanlığı sarayını işgal ettikten sonra Çarşamba günü ülkeden kaçtı

ABONE OL
Temmuz 14, 2022 19:21
Sri Lanka’da protestolardan kaçtıktan sonra Devlet Başkanı istifa etti
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Gotabaya Rajapaksa , ülkenin ekonomik krizi nedeniyle haftalarca süren kitlesel protestoların ardından Çarşamba günü kaçanSri Lankadevlet başkanı olarak istifa etti .

Rajapaksa’nın ofisi, istifa mektubunun liderin kaçtığıSingapur’dan uçtuktan sonra ülkenin meclis başkanı tarafından alındığını söyledi .

Konuşmacının ofisi, mektubun gerçekliğini doğrulayacağını, tüm yasal süreçleri tamamlayacağını ve Cuma günü Rajapaksa’nın istifasıyla ilgili resmi bir açıklama yapacağını söyledi.

Birçok Sri Lankalı, Sri Lanka’yı 1948’deki bağımsızlıktan bu yana ciddi yakıt, gıda ve ilaç sıkıntısına yol açan en kötü ekonomik krizine sürüklemekten Rajapaksa’yı sorumlu tutuyor. Siyasi olarak güçlü ailesinin siyasi görevlerde bulunan birkaç üyesiyle birlikte, ekonomik kötü yönetim ve yaygın yolsuzluklasuçlanıyor .

 

Rajapaksa, Cumartesi sabahı Colombo’da yüz binlerce kişinin istifasınıtalep ettiği protestolar öncesinde evinden tahliye edilmesinden bu yana Sri Lanka halkına doğrudan hitap etmedi .

Çarşamba günü karanlığın örtüsü altında Maldivler’e kaçtı,ardından Singapur’a gitti ve Sri Lanka’yı, yokluğuna rağmen 36 saatten fazla istifa etmeyi reddettiği için siyasi bir kargaşa halinde bıraktı.

Rajapaksa’nın istifası, cumhurbaşkanının Çarşamba günü Maldivler’e kaçışını kolaylaştıran Maldivler’in eski cumhurbaşkanı Mohamed Nasheed tarafından doğrulandı.

Rasheed tweet attı: “Başkan GR istifa etti. Umarım Sri Lanka şimdi ilerleyebilir. Başkan hâlâ Sri Lanka’da olsaydı ve hayatını kaybetmekten korksaydı, istifa etmezdi diye düşünüyorum.”

Rajapaksa, aylarca istifa etmesi yönündeki taleplere karşı geri adım atmıştı, ancak Cumartesi günü Kolombo’daki protestoların cumhurbaşkanlığı sarayında ve ofislerinin binlerce protestocu tarafından işgal edilmesiyle sonuçlanmasının ardından istifa etmek zorunda kaldı.

Başlangıçta istifası için 13 Temmuz tarihi vermişti,ancak kendisini kabul edecek ve kendisine güvenli bir sığınak sağlayacak bir ülke bulmakta zorlandığı için ertelendi.

Perşembe günü gelişinden sonra, Singapur hükümeti Rajapaksa’nın kalmak için orada olmadığını açıkça belirtti. Dışişleri bakanlığı hızla yayınlanan bir açıklamada, Rajapaksa’nın “özel bir ziyarette” Singapur’a girişine izin verildiğini ve “iltica talebinde bulunmadığını ve kendisine herhangi bir sığınma hakkı verilmediğini” açıkladı.

Hindistan hükümeti sözcüsü, Hindistan’ın Rajapaksa’nın Sri Lanka’dan kaçışını kolaylaştırdığına dair haberleri de yalanladı.

Nihai hedefi belirsizliğini koruyor. Suudi Arabistan’a seyahat edeceğine dair haberler var, ancak bunlar doğrulanamadı.

Gözlemciler, istifa açıklamasının, iddia edilen yolsuzluk suçlamalarıyla kovuşturmadan korunabileceği bir varış noktasına ulaşana kadar gelmeyeceğini varsaydıklarını söylediler. Ayrıca, Sri Lanka’nın iç savaşı sırasında silahlı kuvvetlerin başı olarak görev yaptığı zamandan beri uzun süredir devam eden savaş suçu suçlamalarıyla karşı karşıya.

Ülke ordusu Perşembe günü yaptığı açıklamada, Sri Lanka’nın olağanüstü hal durumunda kaldığını ve askerlere mal ve can tahribatını önlemek için gerekli gücü kullanma yetkisi verildiğini söyledi.

Protestocular Çarşamba günü Kolombo sokaklarını doldurdu ve polis ve askeri yaptırımlara ve yoğun göz yaşartıcı gaza karşı geldikten sonra, Wickremesinghe’nin başbakan ve geçici cumhurbaşkanı olarak istifa etmesini talep ederek ofislerini devraldı.

Perşembe sabahı protestocular, barışı korumak için cumhurbaşkanının konut sarayı ve başbakanın ofisleri ve resmi konutu da dahil olmak üzere işgal ettikleri hükümet binalarını barışçıl bir şekilde geri verdiklerini söylediler.

Rajapaksa’nın resmi istifası, birden fazla siyasi partiden oluşan yeni bir birlik hükümetinin iktidara gelmesinin yolunu açıyor. Parlamento, yeni kabine ve başbakanın öne sürüleceği Cuma günü yeniden toplanacak. Milletvekilleri daha sonra 20 Temmuz’da yeni cumhurbaşkanını oylayacak.

 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.