DOLAR 32,6036 0.27%
EURO 34,8037 0.38%
ALTIN 2.408,82-0,98
BITCOIN 21559240,12%
İstanbul
17°

PARÇALI BULUTLU

16:54

İKİNDİ'YE KALAN SÜRE

Malulen emeklilik şartları değişti. Artık her isteyen malulen emekli olamayacak.
432 okunma

Malulen emeklilik şartları değişti. Artık her isteyen malulen emekli olamayacak.

Malulen emeklilik ile ilgili yeni düzenlemeler sonrasında malulen emeklilik şartları da değişti. Malulen emeklilik nedir ve nasıl başvuru yapılıyor. Malulen emeklilik başvurusu ve şartları nelerdir?

ABONE OL
Haziran 30, 2022 12:17
Malulen emeklilik şartları değişti. Artık her isteyen malulen emekli olamayacak.
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Malulen emeklilik şartlarıdeğişti. Artık her isteyen malulen emekli olamayacak. Artık yüzde 60 iş göremez raporu ve 1800 gün sigorta primi olmayanlar, emekli olmak için başvuruda bile bulunamıyor. 2013 yılında yürürlüğe giren düzenlemeler ile birlikte, bazı hastalıklar da maluliyet kapsamına alınarak malullüğün kapsamı genişletilmişti. Böylece artık daha önce malullük başvurusu yapıp olumsuz yanıt alanlar da yenidenmalulen emeklilik başvurusuyapabiliyor. Malulen emekli olabilmek için kişinin çalışma gücünün veya iş kazası, ya da meslek hastalığı sonucu meslekte kazanma gücünün en az %60’ını ya da tamamını kaybettiği, sağlık kurulunca raporlanmalıdır.

 

 

 

 

Malulen Emeklilik Şartları Nelerdir?

İlginin oldukça yoğun olduğu malulen emeklilik, sigortalı olduktan sonra yaşına bakılmaksızın çalışamaz duruma düşen sigortalılara, sigorta şartlarını karşılamaları kaydıyla tanınan ve emekli olma imkanı sağlayan malulen emeklilik için 3 şart aranmaktadır;

 

 

  • Sosyal Güvenlik Kurumunca yetkilendirilen hastanelerin sağlık kurumlarınca, usulüne uygun düzenlenecek sağlık kurulu raporlarınca, çalışma gücünü iş kazası ya da meslek hastalığı sonucu en az yüzde 60’ını kaybettiği doğrulanmalı.
  • Kanuna göre malullük aylığı bağlanacak sigortalının, en az 10 yıl sigortalı olması gerekiyor.
  • Malullük aylığı bağlanacak sigortalının toplam olarak 1800 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primleri bildirilmiş olmalı.

 

 

 

Emekliliğin kapsamının genişlemesi ile birlikte düzenlenen malulen emeklilik ile birlikte SGK’ya yapılan başvurular oldukça fazla. Sigortalılık şartlarının yanı sıra, sağlık şartları damalulen emeklilik şartlarıarasında yer alıyor. Son yıllarda bazı hastalıklar konusunda da malulen emekliliğin şartları genişletildi. Bunların başında böbrek hastalarlı geliyor. Önceden böbrek hastalarının, haftada en az üç kez diyalize girmeleri durumunda, SGK’nın %60 iş göremez raporuyla, malulen emekli aylığı bağlanıyordu ve böbrek nakli yapılması halinde malullük hali düşmüş oluyordu. Bu durumda da, böbrek bulduğu halde, nakil olabilecekken sırf malullük aylığını kaybetmemek için nakil yaptırmıyordu. Yapılan düzenlemelerin ardından 5000’e yakın böbrek hastasınınmalulen emeklilikmaaşları da kurtarılmış oldu. Peki, müracaatlar nereye yapılıyor? Diğer tüm emeklilik işlemleri gibi, malulen emeklilik maaşı alabilmek için de başvurular Sosyal Güvenlik Kurumu’na yapılmakta ve işlemler de yine SGK tarafından yapılmaktadır.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.