DOLAR 32,6496 0.27%
EURO 34,7778 0.25%
ALTIN 2.418,64-0,57
BITCOIN 21794122,76%
İstanbul
17°

KAPALI

13:08

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

Kışın Cilt Bakımı Nasıl Yapılır? Kış Aylarında Cilt Bakımı
726 okunma

Kışın Cilt Bakımı Nasıl Yapılır? Kış Aylarında Cilt Bakımı

Kışın cilt bakımı nasıl yapılır? Kış aylarında cildimizin kurumasını nasıl engelleriz? Kışın cilt kuruluğu çok kişinin ortak sorunu… Kışın sağlıklı bir cilde sahip olmak isteyenler için kış aylarında cilt bakımının püf noktaları hakkında bilgiler vereceğiz.

ABONE OL
Ekim 8, 2022 20:18
Kışın Cilt Bakımı Nasıl Yapılır? Kış Aylarında Cilt Bakımı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

 

Kış Aylarında Cilt Bakımı Nasıl Yapılır?

Soğuk kış günleri, hem sağlığımızı hem de cildimizi olumsuz yönde etkileyebiliyor. Özellikle de el-ayak ile yüz derisinde gelişen rahatsız edici ve şiddetli kuruluk, cildimizde kış aylarının cildimizde en sık yol açtığı problemi oluşturuyor. Ayrıca ileri aşamaya ulaştığında cildin yağ, nem ve proteinini kaybetmesi neticesi çatlama, kepeklenme, kaşıntı, kızarıklık hatta egzama gibi çok daha can sıkıcı problemler gelişebiliyor.Kış aylarında cilt kuruluğunun en önemli sebebi ise soğuk havada ciltten fark edilmeyen su kaybının aşırı artması. Bunun yanı sıra rüzgar, ev içerisindeki kuru ve sıcak hava, cildi kurutan giysiler, sıcak uzun banyolar, sauna ve hamamlar, kese-lif ve cildi kurutucu hijyen ürünlerinin kullanımı da ciltteki kuruluğu arttırabiliyor. Bu noktada işte hemen herkesin aklına şu soru takılıyor. Peki kış aylarında cildimizi bu olumsuz etkilerden nasıl koruyabiliriz? Prof. Dr. Emel Öztürk Durmaz soğuk kış aylarında ışıl ışıl ve sağlıklı bir cilde sahip olmanın faydalarını anlattı, önemli tavsiyelerde bulundu

 

Henüz cildiniz kurumadan nemlendirici uygulayın

Sıvı almak ve su içmek genel sağlığımız için faydalı olsa da cilt kuruluğunu önlemede maalesef yeterli gelmiyor. Cilde nemi hapsetmenin en etkili yolu da bölgeye uygun bir nemlendiriciyi düzenli olarak cilde uygulamak. Her akşam tercihen nemlendirici sürmeyi ihmal etmeyin. Durmaz kış aylarında kullanacağınız nemlendiricilerin yaz aylarında kullandıklarınıza nazaran daha yağ bazlı (merhem yapısında) olmasında yarar olduğunu belirterek şu bilgileri veriyor: ‘Nemlendirici böylelikle cilt yüzeyinde koruyucu bir tabaka oluşturabiliyor ve nem kaybını engelleyebiliyor. Ayrıca nemlendirici ürünlerde önemli olan ürün fiyatı ve marka değil, nemlendiricinin cildin ihtiyacını karşılayabilmesi, düzenli kullanılması ve henüz cilt kurumadan önce nemliyken uygulanması. Çünkü düşünülenin aksine kuru cilde nemlendirici uygulamak çok da faydalı olmuyor.

 

 

Oda ısısı 20-26 derece arasında olsun

Evin içerisindeki nem oranını yüzde 30-50 civarında tutun. Evinizde nemli ortam yaratmak üzere evde hava nemlendiren bir cihaz kullanılabilir ya da kalorifer üzerine su dolu kap yerleştirebilirsiniz. Soba, şömine ya da kalorifer gibi ısı kaynaklarının önünde terleyecek kadar uzun süre oturmamaya da özen gösterin. Çünkü terlemek de sıcak suyla yıkanmak gibi deriyi kurtaran bir faktördür.

 

 

Güneş koruyucuyu yarım saat önce uygulayın

Güneşli ya da karlı günlerde ve kayak aktiviteleri esnasında dışarı çıkmadan yarım saat evvel en az yüzünüze 30 koruma faktörlü güneşten koruyucu krem uygulamalı ve bu işlemi gerektikçe tekrarlamalısınız. Rüzgarlı ve soğuk havalarda yüzünüzü polar bir kaşkol ile korumayı da unutmayın.

 

 

5-10 dakika ile duş alma sürenizi kısıtlayın

En fazla haftada 3 kez ve ılık suyla duş (36.5-40.5) almaya dikkat edin. her gün yıkanmak, sıcak suyla yıkanmak ya da yıkanma süresini uzun süre tutmak deriyi kurutan yanlış uygulamalardır. Duş süresini bu nedenle 5-10 dakika ile sınırlandırın.

 

Kese ve lif yapmayın

Dermatoloji Uzmanı Prof. Dr. Emel Öztürk Durmaz kurutucu yan etkilerinden dolayı kese-lif işlemlerinden ve vücut jellerinden uzak durmaya özen göstermeniz gerektiğini belirterek, ‘Vücut jeli yerine nemlendirici özelliği yüksek olan, hassas ciltlere yönelik bir krem temizleyici tercih etmeli ve çıplak elle cildinize sürmelisiniz’ diyor.

Pamuklu ya da pazen giysileri seçin

Kış aylarında sentetik, naylon, polyester ya da yünlü giysiler yerine cildin kurumasını ve kaşınmasını önleyen pamuklu ya da pazen giysiler kullanın. Aynı sebepten dolayı giysiler yerine bol giysiler tercih etmenizde fayda vardır.

Soğuk havalarda peeling ve maske yapmayın

Tıbben gerekli durumlar dışında, özellikle de kuru cildiniz varsa, cildi soğuk havalarda yıpratan ve kurutan uygulamalardan (peeling, maske, alkol-bazlı tonik, jel yapısında kozmetikler, temizleyici mendil vs.) uzak durmanızda yarar vardır. cilde bu tür uygulamalar beklenen fayda yerine beklenmedik zarar getirebiliyor.

Günde iki kere yüzünüzü yıkamanız yeterli

Cilt temizleyicisi ile yüzünüzü günde 2 kere nazikçe yıkayın ve cildiniz henüz nemliyken nemlendiriciyi sürün. Dermatoloji Uzmanı Prof. Dr. Emel Öztürk Durmaz yüzünüzü banyo dahil günde 2 kere temizlemenizin yeterli olacağına dikkat çekerek, ‘Nemlendiriciyi düzenli uygulamanız ve yaz ayarlında kullandığınız yüz nemlendiricilerine nazaran biraz daha yağlı olması önem taşıyor’ dedi.

Gece yatarken pamuklu eldiven giyin

El ve ayak derisi yağ bezlerinden fakir olduklarından kış aylarında kuruluğun en sık görüldüğü deri bölgelerini oluşturuyorlar. Sıvı sabunu ellerinizi temizlerken kullanmayın. El yıkama sırasında kalıp sabun kullanmalı ve el yıkama sıklığını günde 5-6’ya indirmelisiniz. Çamaşır suyu, deterjan, tuz ruhu, ıslak mendil, kolonya ve antiseptik solüsyonlar gibi deriye zarar veren maddelerle temastan kaçının. Nemlendiricileri her el yıkama sonrasında ve gün içerisinde ihtiyaç hissettikçe sürmeye özen gösterin. Ellerinize gece yatarken nemlendirici sürüp pamuklu eldiven giyerseniz deride nemi hapseder ve yumuşacık ellere kavuşursunuz.

 

 

Eldiven giymeden önce nemlendirici sürün

Eldiven içinde elleriniz terleyecek kadar uzun kalmamalı ve eldivenle günde 2 saatin altında iş yapmalısınız. Ellerinizi her 15-20 dakikada bir eldivenden çıkarmalı, nemlendirici sürmeli, 5 dakika havalandırmalı ve yine sonra işinize eldivenle devam etmelisiniz. Evden çıkmadan önce soğuk havalarda bir kat nemlendirici üzerine yün olmayan, polar, anorak, deri ya da süet eldiven giymeyi de unutmayın.

Ponza taşını ayağınıza uygulayın

Ayak derisindeki nasırlaşmaları ve kalınlaşmaları haftada bir, ölü deriyi uzaklaştıran törpü ile ponza taşı gibi yöntemlerle giderin. Her banyo sonrası nemlendiriciyi ayağınıza uygulayın. Ayaklarınıza gece yatarken de nemlendirici sürüp pamuklu çorap giyebilirsiniz.

Dudaklarınıza koruyucu merhem sürün

En çok kış aylarında kuruluk hissedilecek deri bölgelerinden biri dudaklar. Dudakları yalama davranışından kaçının ve günde bir kere koruyucu bir dudak merhemi uygulayın. Dudaklarınızı bu uygulama şiddetli çatlama, egzama ve ikincil enfeksiyonlarından koruyacaktır.

 

 

 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.