DOLAR 32,5038 0.08%
EURO 34,7826 -0.12%
ALTIN 2.496,260,50
BITCOIN 2078088-1,19%
İstanbul
12°

ŞİDDETLİ YAĞMUR

13:08

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

İstanbul Ticaret Odası (İTO)’dan korkutan uyarı: Önümüzdeki kış 2500-3000 dolarla çıkabilir
264 okunma

İstanbul Ticaret Odası (İTO)’dan korkutan uyarı: Önümüzdeki kış 2500-3000 dolarla çıkabilir

ABONE OL
Temmuz 8, 2022 21:30
İstanbul Ticaret Odası (İTO)’dan korkutan uyarı: Önümüzdeki kış 2500-3000 dolarla çıkabilir
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) temmuz ayı meclis toplantısı, Kurban Bayramı tatili nedeniyle bu ay bir hafta erkene çekilerek dün gerçekleşti. Uzun bir ortadan sonra büsbütün yüz yüze yapılan ikinci meclis toplantısında İTO Lideri Şekib Avdagiç, gerçekleştirdiği konuşmada küreselde ve yurtiçinde yaşanan değerli gelişmelere değindi.

 

Dünya’dan Merve Yiğitcan’ın haberine nazaran,Rusya-Ukrayna Savaşı’nın büyüme üzerindeki olumsuz tesirlerini paylaşan Avdagiç, konuşmasında güçte arz güvenliği ve yüksek fiyatların önümüzdeki kış çok fazla gündeme geleceğine ait iletiler verdi.

 

Sadece Türkiye’nin değil bütün Avrupa’nın önünde, kışa girerken iki değerli mevzu olduğunu söyleyen Avdagiç, “Birincisi yakıt bulabilecek miyiz, gaz bulabilecek miyiz? İkincisi bulursak bile parasını ödeyebilecek miyiz? Bu yalnızca Türkiye’nin değil tüm Avrupa’nın sorunu olacak. 1000 metreküpü 1300 dolarla çıkan doğalgazın, önümüzdeki kışa girerken 2500-3000 dolarla çıkacağı istikametinde bir bilgi akışı var Rusya tarafından” diye konuştu.

“ENERJİ TASARRUFUNA YOĞUNLAŞMALIYIZ”

Küresel ekonomiyi derinden etkileyen derinden etkileyen en değerli bahsin güç fiyatları olduğuna dikkati çeken Avdagiç, Memleketler arası Güç Ajansı’na nazaran, termostatın Avrupa binalarında yalnızca 1 santigrat derece tasarruf istikametinde ayarlanmasının gaz kullanımını yılda 10 milyar metreküp azaltacağını kaydetti. Avdagiç, “Enerji tasarrufu Türkiye’nin de öncelikli bahislerinden biridir. Ve bizim bu mevzuya önümüzdeki periyotta çok daha fazla yoğunlaşmamız gerekiyor. Daha da kıymetlisi, güç tasarrufu, ithal güç bağımlılığı hayli yüksek olan Türkiye için cari istikrarın uygunlaştırılması için vazgeçilmezdir ve elzemdir” diye konuştu.

Avdagiç, Merkez Bankası’nın bu hususa ait bir araştırmasına değinerek, şöyle devam etti: “Araştırmaya nazaran, yenilenebilir güç kaynaklarında ve güç verimliliğinde ‘makul’ artışlar sağlanması halinde, 2030’da Türkiye’nin cari süreçler istikrarında 21 milyar dolara yakın bir güzelleşme elde edilebilecek. Tekrar tıpkı araştırmada, yenilenebilir güç hissesindeki yüzde 10 puanlık artışın net ithal güç hissesinde yüzde 6,5 puanlık düşüş ve cari süreçler istikrarında 4,5 milyar dolar güzelleşme sağlayabileceği tabir ediliyor.”

“VERGİ BAREMLERİ YİNE DÜZENLENMELİ”

Avdagiç, İTO olarak enflasyonda hareketlenme başladığından beri patronların üretim ortağı olan çalışanlarını hayat pahalılığına ezdirmemesi gerektiğini savunduklarını kaydetti. Avdagiç, şöyle devam etti: “Çalışanlarımızın insanca yaşayabilecekleri bir gelire sahip olmaları ve artan refahtan eşit ölçüde hisse alabilmeleri, verimli bir üretim için temel kaidedir. Bunu sağlamak da yalnızca hükümetin değil, iş dünyası olarak bizim de sorumluluğumuz altındadır. O yüzden biz hem çalışanımızın refahının artmasını, hem de alım gücünün korunmasını görevimiz olarak görüyoruz. Bu çerçevede minimum fiyatın Temmuz ayından itibaren 5 bin 500 liraya çıkarılması kararını memnuniyetle karşılıyoruz. Bununla birlikte, vergi baremlerinin minimum fiyat artışına bağlı olarak düzenlenmesini bekliyoruz.”

 

 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.