DOLAR 32,5848 0.21%
EURO 34,8411 0.49%
ALTIN 2.417,15-0,63
BITCOIN 2153834-0,08%
İstanbul
17°

PARÇALI BULUTLU

13:08

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

Hollanda’da evden çalışma yasal bir hak haline geldi
251 okunma

Hollanda’da evden çalışma yasal bir hak haline geldi

Hollanda parlamentosu konuttan çalışmayı yasal bir hak haline getiren maddeyi onayladı. Böylelikle Hollanda, kanunla uzaktan çalışma esnekliği veren birinci ülkelerden biri oldu.

ABONE OL
Temmuz 8, 2022 21:48
Hollanda’da evden çalışma yasal bir hak haline geldi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Corona virüsü salgınının başlamasıyla birlikte çalışma hayatındaki esaslı alışkanlıklar ve kurallar da değişti. Virüsün ortaya çıktığı ve salgının tehlikeli boyutlara ulaştığı günlerde yaygın hale gelen meskenden çalışma biçimi artık çalışma dünyasının neredeyse olmazsa olmazlarından biri haline geldi.

 

Nispeten virüsün tesirini azalttığı, insanların daha çok bilinçlendiği, aşılarla ve maskelerle tedbir aldığı bu günlerde de konuttan çalışma, çalışanların en çok aradığı çalışma biçimlerinden biri.

Hollanda da bu hususta bir yasa ile prensip imza atıyor. Salı günü Hollanda’nın iki meclisli parlamentosunun alt meclisi tarafından onaylanan maddede, konuttan çalışma yasal bir hak haline geldi. Yasanın, kesin olarak kabul edilmeden evvel hâlâ Hollanda senatosunun onayına gereksinimi var. Kanun, patronları, meslekleri müsaade verdiği sürece çalışanların meskenden çalışma taleplerini dikkate almaya zorluyor.

 

ÇALIŞANLARIN FATURALARINA KATKI

Hollanda’dan evvel ise Portekiz parlamentosu, pandemi nedeniyle artan uzaktan çalışmayı kurallara bağlamıştı. Yeni kurallara nazaran; patronların çalışanlarla mesai saati dışında bağlantı kurması yasaklanmış ve şirketlerin, çalışanların internet ve elektrik faturalarına katkıda bulunmaları sağlanmıştı.

Portekiz’deki kuralların, ondan fazla çalışanı olan şirketler için geçerli olması kararlaştırılmıştı.

 

 

ZORUNLU TUTANA PARA CEZASI

Salgın devrinde uzaktan çalışma konusunda isteksiz şirketlere tedbir almak için bir adım da Fransa’dan gelmişti. Fransa Çalışma Bakanı Elisabeth Borne, bu tip şirketlere idari para cezası vermek istediklerini söylemişti.

Bakanlık, müfettişlerin, “bazı şirketlerin ulusal şirket protokolünde (PNE) öngörülen uzaktan çalışmanın uygulanmasına direnç gösterdiğini” bildirmişti.

10 ŞİRKETTEN 4’Ü MESKENDEN ÇALIŞMAYI GENİŞLETİYOR

Hollanda’daki karar, başka ülkeler ve hatta şirketler için öncü bir karar olabilir. Bloomberg’in geçtiğimiz ay yayınladığı bir habere nazaran de 10 şirketten 4’ü meskenden çalışmayı genişletiyor.

Buna karşın çalışanlarını ofiste görme konusunda kararlı isimler de var. Tesla CEO’su Elon Musk, çalışanların ofise gelmeme durumunda onları kovmakla tehdit eden kelamlarıyla dikkat çekmişti. Apple CEO’su Tim Cook ise ofise dönüş planını açıkladığında çalışanların yansısıyla karşılaşmış ve hatta üst seviye yöneticilerinden kimilerinin istifalarıyla karşılaşmıştı.

 

 

 

 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.