DOLAR 32,5959 0.35%
EURO 34,8154 0.2%
ALTIN 2.508,190,97
BITCOIN 21025882,15%
İstanbul
11°

HAFİF YAĞMUR

19:51

AKŞAM'A KALAN SÜRE

Endometriozis (çikolata kisti) nerelerde hissedebilirsiniz?
1063 okunma

Endometriozis (çikolata kisti) nerelerde hissedebilirsiniz?

Endometriozis, Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) doğurganlık çağındaki 190 milyon kadını ve kızı etkileyebileceğini söylediği yaygın bir sağlık durumudur. Bununla birlikte, rahmi olan herkes bu genellikle zayıflatıcı, ağrılı duruma gelebilir.

ABONE OL
Haziran 28, 2022 20:21
Endometriozis (çikolata kisti) nerelerde hissedebilirsiniz?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Cleveland Clinic Ob/Gyn ve Kadın Sağlığı Enstitüsü Endometriozis Direktörü Dr. Miguel Luna , “Endometriozis kronik inflamatuar bir hastalıktır” diyor.

Endometriozis hamile kalma şansınızı zorlaştırabilir, ancak en yaygın semptom ağrılı bir dönem veya dismenoredir. 2015 yılında endometriozis teşhisi konan ergenlere odaklanan bir araştırma, %64’ünün ağrılı adet döngüsüne sahip olduğunu buldu.

Dr. Luna, “Ağrı ilacı gerektiren, okuldan evde kalmayı, işten evde kalmayı gerektiren dönemler yaşamaya başladığınızda, bu daha fazla araştırmamız gereken ilk işarettir” diyor.

Dr. Luna, önemli ölçüde ağrılı dönemlere ek olarak , “endometriozisin diğer belirgin belirtileri ağrılı cinsel ilişki ve ağrılı dışkılamadır” diyor. “Bu semptomların bir üçlü olduğunu söylüyoruz. Onları bir arada bulundurmak, endometriozis olma olasılığınızı önemli ölçüde artırır.”

Endometriozis neden bu kadar ağrılıdır?

Rahminiz, östrojen ve progesterondaki değişikliklere yanıt veren özel bir salgı bezi dokusu içerir. Sonuç olarak, hormonlarınız dalgalandıkça adet döngüsü sırasında bunu her ay dökersiniz.

Endometriozis ile, rahminizin dışında benzer tipte bir hormona duyarlı doku gelişir. Dr. Luna, “Ancak, bu doku her ay büyümeye devam ediyor ve dökülüyor” diye açıklıyor. “Bu, yara izine ve iltihaplanmaya neden olabilir, çünkü doku, uterusun yaptığı gibi aylık büyümeyi ve dökülmeyi tolere etmeyen bir yüzeyde büyüyor.”

Bazı durumlarda endometriozis, pelvisinizin ve karnınızın iç kısmında bulunan peritoneal astarınızda skarlaşmaya neden olabilir. Daha ciddi vakalarda, yumurtalıklarınızda, fallop tüplerinizde ve hatta bağırsağınızda endometriozis gelişebilir.

Dr. Luna, endometriozis skarının mevcut dokunun diğer dokulara yapışmasına da yol açabileceğini belirtiyor. “Örneğin, bu yara izi ve sürekli yara izi nedeniyle rektum rahmin arka tarafına yapışır. Bu da insanlarda ağrıya neden olabilir.”

Endometriozis ağrısını hissedebileceğiniz yerler

Hastalığın vücudunuzda geliştiği yerde endometriozis ağrısı hissedersiniz. Bu yüzden ağrılı dönemler çok yaygındır. Dr. Luna, “ Endometriozis pelvisteyse pelvik ağrıya neden olur ” diye açıklıyor. “Bu ağrı, adet döngünüzle ilişkilidir ve sırasında kötüleşir. Zaman geçtikçe, döneminizin dışında bile pelvik ağrı hissedeceksiniz.”

Pelvik ağrı endometriozis ile yaygın olmasına rağmen, bazı tiplerde ağrı hissedebilirsiniz:

Geri.

Yan.

Göğüs.

Boyun.

Diyafram.

Bu ağrı, endometriozisin nerede geliştiğine dair bir ipucudur. Dr. Luna, “Örneğin, sağ yumurtalığınızda endometriozis varsa, sağ tarafınızda daha fazla ağrı olabilir” diyor. “Bağırsak, rektum veya sigmoid kolonda endometriozis lezyonu varsa, kaka yaparken ağrınız olur ve bazen kanamanız olur.”

Endometriozis ağrısını başka neler etkiler?

Endometriozis ağrısı ayrıca hastalığın şiddetine de bağlıdır. Aslında, farklı endometriozis türleri vardır. Karın bölgenizdeki dokuların yüzeyinde yüzeysel endometriozis gelişir. Bununla birlikte, derin endometriozis diğer doku veya organları sızar ve etkilerken, yumurtalıklarınızda yumurtalık endometriozisi bulunur.

Dr. Luna, “Yumurtalık endometriozisi, bir kist olduğu ve sıvıyla dolduğundan ve büyümeye devam ettiği için zamanla daha da kötüleşme eğilimindedir” diyor ve diğer endometriozis türlerinin ilaca dirençli hale geldikçe kötüleşebileceğini ekliyor. “Örneğin, çok, çok uzun bir süre için doğum kontrol hapları veya progesteron alıyorsanız, zamanın bir noktasında bu implantlar dirençli hale gelir ve acı hissedersiniz.”

Dr. Luna ayrıca doktorların yüzeysel endometriozisli birinin durumunun daha derin endometriozise ilerlediğini görmediklerini de not eder. “Hepsinin farklı olduğuna inanıyoruz” diye açıklıyor. “Yüzeysel, derin türden farklıdır – ve derin tür, yumurtalık türünden farklıdır.”

Ağrı endometriozisi tanımlamaya nasıl yardımcı olabilir?

Endometriozisi tanımlamak eskisinden daha kolay çünkü daha fazla doktor ağrıyı önemli bir semptom olarak kabul ediyor.

Dr. Luna, “Bugün sizi belirti ve semptomlarla klinik olarak değerlendirmeye ve endometriozis teşhisi için görüntülemeyi kullanmaya doğru ilerliyoruz” diyor. “Ağrılı adetler ve ağrılı cinsel ilişki ile, rahminizin arka kısmında ağrı şikayeti ile ofisime gelirseniz, MR çektireceğiz. Yumurtalıktaki lezyonları ve rahminizin arka tarafındaki derin lezyonları görebiliriz. Ve sonra endometriozis teşhisi konduğunu zaten bileceğiz.”

Geçmişte endometriozisi saptamak daha karmaşıktı ve tanısal laparoskopiye ve doku biyopsisine bağlıydı. Dr. Luna, bunun genellikle bazı kişilerin teşhis edilmesinin yıllar almasına yol açtığını söylüyor. Ancak ameliyathane ve biyopsilerden kaçınabilmek, endometriozisinizin daha erken tanımlanabileceği anlamına gelir.

Endometriozis semptomlarınızı takip edin

Endometriozis olabileceğinizden şüpheleniyorsanız, neden böyle düşündüğünüzü sıfırlamaya çalışmak yardımcı olabilir. Özellikle ağrınızı tarif ederken mümkün olduğunca ayrıntılı olun.

Dr. Luna, ” Ağrılı dönemleriniz varsa, bu dönemlerin ne kadar acı verici olduğunu anlatın” diye teşvik eder. “Ve hissedebileceğin herhangi bir acı ilişkisini paylaş.” Örneğin, adet döngünüz sırasında ağrılı idrara çıkma veya ağrılı bağırsak hareketleriniz varsa veya idrarınızda veya dışkınızda kan varsa, bunu doktorunuza bildirin.

Endometriozis ağrısının nasıl açıklanacağını bulmak için ne hissettiğinizi yazmanız yardımcı olabilir. Dr. Luna, “İyi bir semptom günlüğüne sahip olmak çok, çok önemlidir” diyor. “Ve sonra doktorunuza endometriozis olup olmadığını bilmek istediğinizi bildirin. Bu konuda çok, çok net ve açık sözlü olun.”

Endometriozis ağrısını yönetmeye yardımcı olacak ipuçları

Bir endometriozis teşhisi aldığınızda, Dr. Luna tedavinin hedeflerinize göre şekillendirildiğini söylüyor. “Ağrı kesici mi? Doğurganlık mı? Önümüzdeki yıl bir bebeği olacak mı?” diyor. “Çok hasta merkezli ve hasta temelli.” Sonuç olarak, endometriozis tedavisi değişkenlik gösterir ve oldukça bireyseldir.

Tıbbi ve cerrahi yaklaşımlar

Tedavi tıbbi veya cerrahi yaklaşımları içerebilir. Dr. Luna, “ Endometriozisin tıbbi tedavisi hormonal baskılama, doğum kontrol hapları, progesteron ve diğer ilaçlardır” diyor. “Cerrahi tedaviler, endometriozis lezyonlarının eksize edilmesini (çıkarılmasını) içerir.”

Sağlıklı bir yaşam tarzı sürdürmek

Endometriozisli bazı kişiler, tıbbi olmayan ve cerrahi olmayan yaklaşımlarla ağrı kesici bulabilirler. Dr. Luna, “Endometriozisli insanlar, teşhisle yolculuklarının neresinde olduklarına bağlı olarak birçok ağrı tipine sahip olabilir” diye açıklıyor. “Zaten kronik pelvik ağrı tanısı almış olabilirler. Ancak sağlıklı bir yaşam tarzı sürdürmek, düzenli egzersiz yapmak, pelvik tabanınızı güçlendirmek için yoga yapmak, gevşeme teknikleri – bunların hepsi faydalıdır.”

Potansiyel olarak diyetinizi değiştirmek

Diyetinizi değiştirmek de yardımcı olabilir. Dr. Luna, “Aslında hastaları belirli bir yaşam tarzına yönlendirmek için elimizde hiçbir veri yok” diyor. “Vegan beslenmenin daha iyi olduğunu görebilirsiniz. Bazı hastalar Keto diyetindedir ve kendilerini çok daha iyi hissederler. Değişir.”

Sizin için neyin işe yaradığına bağlı kalın

Endometriozis ağrısını hafifletmek için iyi bir yol bulduysanız, Dr. Luna devam etmenin uygun olduğunu söylüyor. “ Akupunkturu deniyor ve yogaya gidiyorsanız ve bu sizin için çalışıyorsa, lütfen devam edin” diyor. “Pelvik taban fizik tedavisi veya diğer fizik tedavi türleri veya meditasyon teknikleri işe yarıyorsa, sorun değil. Sizi daha iyi hissettirmek için işe yarayan her şeyi yapmaya devam etmeye teşvik ediyoruz.”

Günün sonunda, endometriozis teşhisi konulması tedavi seçeneklerinin iyileşmesine ve daha ağrısız bir yaşam sürmenize yardımcı olabilir.

Dr. Luna, “Endometriozis zayıflatıcı bir hastalıktır” diyor. “Yaşam kalitenize ve cinsel sağlığınıza zararlı. Hastalar çok, çok uzun bir süre ağrı çekiyorsa, doğurganlık ve gebe kalma ile ilgili sorunları vardır. Endometriozisli hastalarda yaşam kalitesi skorları kanserli hastalarla karşılaştırılmıştır ve benzerdir. Tedavinin hayatınızı iyileştirebilmesi için olması çok önemli bir teşhis.”

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.