DOLAR 32,5994 0.37%
EURO 34,7537 0.01%
ALTIN 2.495,880,48
BITCOIN 20234881,85%
İstanbul
12°

HAFİF YAĞMUR

13:09

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

En çok belirti küçük çocuklarda: Belirtileri tek tek ortaya çıktı!
563 okunma

En çok belirti küçük çocuklarda: Belirtileri tek tek ortaya çıktı!

Küçük çocuklarda daha sık görülüyor: Belirtileri tek tek ortaya çıktı!

ABONE OL
Mayıs 29, 2022 14:57
En çok belirti küçük çocuklarda: Belirtileri tek tek ortaya çıktı!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Tüm dünya maymun çiçeği virüsünün çok daha fazla oranda yayılması endişesini sürdürürken uzman açıklamaları da peş peşe geliyor. Son olarak Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Nafiz Koçak da virüsün küçük çocukları çok daha fazla etkilediğini söyleyerek virüsün vücutta yarattığı semptomları tek tek açıkladı.

 

 

Maymun çiçeği virüsü hakkında bilgiler veren İstanbul Çamlıca Medicana Hastanesinde Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Nafiz Koçak, genellikle hafif seyreden hastalık olduğunu ve tedavi olmaksızın birkaç haftada iyileşildiğini söyledi. Doç. Dr. Koçak, “Maymun çiçeği hastalığı insanlar da dahil olmak üzere, bazı hayvanlarda görülen; maymun çiçeği virüsünün neden olduğu bulaşıcı bir hastalıktır. İki türü bulunan virüsün Kongo türünün yüzde 10 ölümcül olabilirken Birleşik Krallık salgınında doğrulanan Batı Afrika türünün ölüm oranı yaklaşık yüzde1’dir. Son salgında henüz ölüm bildirilmemiştir” açıklamasını yaptı.

 

 

 

 

ATEŞ, BAŞ AĞRISI, HALSİZLİK GÖRÜLÜRSE DİKKAT

Maymun çiçeğinin ilk belirtilerini anlatan Doç. Dr. Koçak, “Ateş, baş ağrısı, boyunda şişlikler, sırt ağrısı, kas ağrısı ve halsizliktir. Daha ciddi vakalarda, genellikle yüzde ve genital bölgede su çiçeği ve çiçek hastalığında görülenlere benzeyen bir döküntü gelişebilir. Maymun çiçeği ile enfekte olanlarda genellikle enfeksiyondan 4 ila 20 gün sonra belirtiler görülmeye başlar. Orta ve Batı Afrika olmak üzere iki farklı genetik grubu vardır. İnsanlarda görülen Orta Afrika maymun çiçeği virüsü, Batı Afrika virüsüne göre daha şiddetlidir ve daha yüksek ölüm oranına sahiptir” ifadelerini kullandı.

 

 

 

KÜÇÜK ÇOCUKLARI ETKİLİYOR

Enfeksiyonun seyrinin iki döneme ayrıldığını belirten Doç. Dr. Nafiz Koçak, “İlk 5 günlük dönemde ateş, yoğun baş ağrısı, lenf bezlerinde şişlik, sırt ve kas ağrıları ile şiddetli halsizlik belirtileri görülür. Lenf bezlerindeki şişlik benzer diğer hastalıklarla (su çiçeği, kızamık, çiçek hastalığı) karşılaştırıldığında maymun çiçeği virüsü vakalarının ayırt edici bir özelliğidir. İkinci dönemde başlayan deri döküntüsü genellikle ateşin ortaya çıkmasından sonraki 1-3 gün içinde başlar. Döküntü, gövdeden ziyade yüzdedir. Döküntüler genelde yüzde başlayıp (yüzde 95) ve avuç içlerini ve ayak tabanlarını (yüzde 75) etkiler. Ayrıca oral mukozalar (yüzde 70), genital bölge (yüzde 30) ve konjonktiva ile kornea da (yüzde 20) etkilenir. Maymun Çiçeğinde şiddetli vakalar, çocuklar arasında daha sık görülür. Maymun çiçeği virüsü vaka ölüm oranı genel popülasyonda yüzde 0 ila 11 arasında değişmektedir ve küçük çocuklar arasında daha yüksektir” dedi.

 

 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.