DOLAR 32,6455 0.31%
EURO 34,8636 0.43%
ALTIN 2.445,010,52
BITCOIN 21917163,81%
İstanbul
19°

KAPALI

04:36

İMSAK'A KALAN SÜRE

Bu markaların sularını evinize dahi sokmayın
663 okunma

Bu markaların sularını evinize dahi sokmayın

Bırakın içmeyi duş bile yapılmaz.. Bu marka suları evinize dahi sokmayın.

ABONE OL
Kasım 8, 2022 10:19
Bu markaların sularını evinize dahi sokmayın
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Su denetimlerinde bir su markasının 100 tam puan alabilmesi için PH düzeyinin 7-8.5 aralığında olması, içinde biyolojik ya da kimyasal hiç bir kirleticinin olmaması gerekmektedir. Gazete haberlerinde içme sularındaki ortaya çıkarılmamış bu denetim raporlarına değinilmekte ve içme sularının çok büyük bir bölümüyle duş dahi alınmaması gerektiği hususunda uyarıda bulunulmaktadır. Plastik şişe ya da damacanaların sağlıksız olduğuna dair söylentilerin artması üzerine cam şişelere talebin arttığı şu dönemde, Sözcü gazetesi yazarı Zileli konuya dair şu ifadeleri kullanmıştır: “İçindeki suya değil, ambalajına baktık, cam şişeyi üç misli fiyatına alabilenler ‘daha sağlıklı su içiyoruz’ diye sevindi, dar gelirlisi kaderine razı olup, plastik şişeden, damacanadan içmeye devam etti. Halbuki hepsi koca bir yalandı.” Verileri saklayan firmaları da şu şekilde açıkladı…

 

Hamidiye, Hayat, Şifa, Turkuaz, Aqualife.

“Önce ‘içilebilir su’ nedir, hele bir ona bakalım” diyen Zileli, şöyle devam etti: “Sağlık ve Gıda Güvenliği Hareketi’nin 5 yıl önce hazırladığı bir benzeri daha olmayan ve 14 kez güncelleme almış olan su raporuna göre; suyun markası, kaynağın bulunduğu şehir, suda hiç bir şekilde olmaması gereken biyolojik, kimyasal, radyolojik değerler ile su da kesinlikle olması istenen mineral değerleri ve suyun PH’ını gösteren değerler nettir ve buna göre puanlama yapılır.”

İncelenen bir suyun 100 tam puan alabilmesi için PH düzeyinin 7-8.5 aralığında olması, suda hiç bir şekilde biyolojik, kimyasal, radyolojik kirleticilerin bulunmaması ve belirlenen aralık değerlerinde olması zorunludur.

Türkiye genelinde yüzlerce su markası var. Ne yazık ki, içtiğimiz suların çok büyük bölümü ile duş dahi yapılması sakıncalı!”

 

100 tam puan alan firmanın olmadığına değinilen yazıda, 3 kategoride en yüksek puan alan 3 firma da şöyle açıklandı:

—Doğal mineralli kaynak suyu: 82.73 puanla Buzdağı su

—Doğal kaynak suyu: 62.80 puanla Fuska su

—İçme suyu: 4.22 puanla Erpınar su

 

Tabloda artı seviyede olan firmaların hiçbirini alışveriş yaptığım hiçbir markette görmedim dyen Zileli; “Eksi seviyesindeki firmalara gelince ki, bu içmenin tehlikeli olduğu sular anlamına gelmekte.

Tanıdık, bildik, pek meşhur, çok satan su markalarına bakalım derseniz;

Damla suyun puanı —2 bin 267.34

Nestle Pure Life suyun puanı —2 bin 423.14

Erikli suyun puanı —2 bin 501.62

Sırmakeş suyun puanı —2 bin 597.49

 

Nasıl, şaşırdınız değil mi?..

Bu isimleri özellikle yazdım diyen yazar, büyük marketler dahil sürekli bize kakalanan su markaları bunlar diyerek uyarıda bulunuyor.

Haa, bir de verileri saklayan, vermeyen firmalar var, onlar da şöyle belirtilmiş:

 

Danone, Hayat, Pınar Yaşam Pınarım, Aqualife, Hayat, Hamidiye Şifa, Turkuaz. Bir kez daha anımsatayım, artıda bulunan 14 firma, ekside ise yüzlerce firma var ancak bizim büyük marketlerde, bakkallarda bulabildiğimiz markalar iki elin parmakları kadar bile değil. O nedenle bu sütuna girme şerefine nail oldular!.. Siz de isterseniz tümünü internette kolaylıkla bulabilirsiniz..

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.