DOLAR 32,4042 0.13%
EURO 34,8086 -0.01%
ALTIN 2.397,530,04
BITCOIN 19217003,07%
İstanbul
14°

PARÇALI BULUTLU

13:06

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

Aman Dikkat: SGK harekete geçti Bunu yapanların emekliliği iptal edilecek!
225 okunma

Aman Dikkat: SGK harekete geçti Bunu yapanların emekliliği iptal edilecek!

SGK, yayınladığı son uyarı listesiyle emekli veya emekli adayı milyonlarca vatandaşa önemli bilgileri paylaşırken, E-Devlet üzerinden erişilen hizmet dökümlerinde belirtilen bazı kodlar, emekliliğin iptal edilebileceği anlamına gelebiliyor.

ABONE OL
Aralık 31, 2023 01:15
Aman Dikkat: SGK harekete geçti Bunu yapanların emekliliği iptal edilecek!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), son açıklamasında, E-Devlet üzerinden erişilen hizmet dökümlerine yansıttığı kodlar aracılığıyla birçok emeklinin aylık işlemlerinin sınırlandırılacağını duyurdu. Bu kodlar, hizmet dökümünde belirtilerek emekli işlemlerinin hangi sebeplerle sınırlı olduğunu gösteriyor. En sık karşılaşılan emeklilik iptal sebebi ise sigortalı olarak kayıtlı olup çalışmayan bireylerin durumlarından kaynaklanıyor. Emeklilik iptallerinde en sık karşılaşılan gerekçe “usulsüz çalışma” olup, SGK bu durumu yıllar sonra tespit edebiliyor. Türkiye’de sıklıkla ev hanımları için kullanılan bu yöntem, genellikle işte aktif olarak çalışmayan bir kişinin, çoğunlukla eşinin yanında sigortalı olarak gösterilmesi prensibine dayanıyor.

YÜZ BİNLERCE LİRA ÖDEMENİZ GEREKEBİLİR

Eğer bir kişinin fiilen çalışmadığı fark edilirse, o kişinin ihlal edilen süre boyunca yatırılan sigorta primleri hizmet dökümünden silinir. Bu durum genellikle silinen primler nedeniyle emeklilik koşullarının karşılanamaması ve dolayısıyla emekli maaşının kesilmesiyle sonuçlanır. Aynı zamanda SGK, bu usulsüzlük için o tarihe kadar ödenen toplam aylık bedeli ve faizleri ile birlikte geri talep edebilir.

 

Bazı durumlarda, 10 yıldan daha uzun süredir emekli aylığı alan kişilerin bile emeklilikleri iptal edilir ve ödenmiş olan toplam maaş miktarının iadesi istenir. SGK uzmanları, bu tür ihlallerden kesinlikle kaçınılması gerektiği konusunda uyarıyorlar. Yasal yollardan sapmadan, ev hanımları için emeklilik imkanları mevcut olup, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile SGK’nın resmi web sitelerinde yer alan uyarıları takip ederek ve yasal çerçevede sunulan seçeneklerden yararlanarak hareket etmek önemlidir.

 

BU KODU GÖRÜYORSANIZ HEMEN SGK’YA BAŞVURUN

Emeklilik için gerekli olan gün, prim ve hizmet yılı şartları tamamlanmış gibi görünse de, SGK dökümünde bulunan bazı detaylar emeklilik sürecini riske sokabiliyor. Emekli olamama ya da emekliliğin iptal edilme ihtimali ortaya çıkabiliyor. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), sıkı denetimler sonrasında iş yerlerini belirli kriterlere göre S- sahte iş yeri, Ş- şüpheli iş yeri ve K- Kontrollü iş yeri gibi harflerle kodluyor. ‘Ş’ harfi ise iş yerinin şüpheli olarak nitelendirildiği ve üzerinde denetim veya inceleme yapılacağı anlamına geliyor.

 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.