DOLAR 32,6259 0.27%
EURO 34,7736 0.24%
ALTIN 2.415,66-0,70
BITCOIN 21634430,69%
İstanbul
17°

KAPALI

13:08

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

25 yıl evli kalana emeklilik müjdesi tek dilekçeyle maaş bağlanacak
458 okunma

25 yıl evli kalana emeklilik müjdesi tek dilekçeyle maaş bağlanacak

Emekli maaşı alabilmek üzere iki yöntem bulunuyor. Prim, yaş ve sigorta şartının yanında dışarıdan prim ödemesi yapılarak emekli olunabiliyor. Günümüzde dışarıdan prim ödemesi yapılarak emekli olmak mümkün kılınıyor. Herhangi bir sebepten dolayı iş hayatında yer alamayan ev hanımları bu yöntemi tercih ediyor. Şartları yerine getirenler bu yöntemle emekli maaşına kavuşabiliyor. Bilindiği üzere 2020 yılında Meclis'e ev hanımları için hazırlanan taslağın son durumu merak ediliyor. İşte, prim ödemesi ile emeklilik şartları...

ABONE OL
Ağustos 28, 2022 16:35
25 yıl evli kalana emeklilik müjdesi tek dilekçeyle maaş bağlanacak
1

BEĞENDİM

ABONE OL

25 yıl evli kalan çiftlere emeklilik için detaylar merak ediliyor. Emekli olmak isteyen ev hanımları özellikle dışarıdan prim ödeyerek sunulan imkandan yararlanabiliyor. Günümüzde milyonlarca kişi isteğe bağlı sigorta sistemi sayesinde primlerini düzenli bir şekilde yatırarak gelecekte maaş alma hakkına sahip elde ediyor. Geçtiğimiz yıllarda konuyla alakalı TBMM’ye sunulan yasa teklifi için detaylar da merak ediliyor.

 

İSTEĞE BAĞLI SİGORTA İLK SEÇENEK

İsteğe bağlı sigorta; 4A kapsamında olup 30 günden az çalışan veya tam gün çalışmayan, herhangi bir şekilde mecburi olarak sigortalı olma zorunluluğu bulunmayanların kendi primlerini ödemesiyle sağlık hizmeti almayı ve emekli olma fırsatı sunar.

 

 

 

İsteğe bağlı olarak prim yatıranların uzun vadeli sigorta kollarına ve genel sağlık sigortasına tabi olmasını sağlar. Yaş şartı tamamsa borçlanma yoluyla toplu ödeme ile erken emeklilik mümkün olabilir.

 

 

HANGİ ŞARTLAR ARANMAKTADIR?

Birinci adımda isteğe bağlı sigorta giriş bildirgesiyle SGK’ya başvuru, 18 yaşını doldurmuş olmak ve her ay prim yatırılması gerekiyor. Kanuna tabi zorunlu sigortalı olmayı gerektirecek şekilde çalışmamak, ay içinde 30 günden az çalışmak, kendi sigortalılığı nedeniyle aylık bağlanmamış olmaması gerekiyor.

 

 

 

TBMM’YE SUNULAN YASADA SON DURUM NEDİR?

Teklifin kapsamında belirlenen şartlardan ilki kadınların 1995 yılı ve öncesinde resmi nikah ile evlenmiş olmasıdır. Başka bir ifade ile 25 yıl ve üzerinde evlilik süresi olan ev kadınları bu haktan yararlanabilecek.

 

 

 

Teklifin ikinci maddesi ise kadınların yaşı ile alakalıdır. Buna göre; ev hanımlarının 1970 yılı ve öncesinde doğması şarttır. Kadınların bu haktan faydalanabilmesi için 50 yaşını doldurması istenir

 

 

 

Emeklilik için başvuruda bulunacak kişilerin SGK ile bağının olmaması şarttır. Ev hanımları sigortalı olarak SGK’ya bildirilmemiş olmalı ve herhangi bir iş yerinde çalışmamalıdır.Emeklilik için başvuruda bulunacak kişilerin SGK ile bağının olmaması şarttır. Ev hanımları sigortalı olarak SGK’ya bildirilmemiş olmalı ve herhangi bir iş yerinde çalışmamalıdır.

 

SGK bünyesinde herhangi bir maaş (dul ve yetim aylığı vb.) alınmaması gereklidir.Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile herhangi bir bağının bulunmamasıBelirli bir süre SGK sisteminde kaydı bulunanların ise; ev hanımlarına emeklilik kapsamında başvuru yaptığı tarihte herhangi bir kaydının olmaması

 

 

1995 yılı ve öncesinden beri evli olmak (En az 25 yıl evli kalmak)

 

 

 

50 yaşını doldurmuş olmak (1970 yılı ve öncesinden doğmak)

 

 

18 yaşından büyük olmak

 

 

Malullük ve yaşlılık aylığı almamak

 

Gelir vergisine tabii olmamak (herhangi bir gelire sahip olmamak) aranılan şartlar içerisinde yer alıyor.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.