Ocakayı itibarıyla, apartmanaidatlarına gelen yüksekzamlar, asgari ücret zammının hemen erimesine neden olacak. Kamuson isimli kaynaktan alınan bilgilere göre, dün itibariyle açıklanan asgari ücret artışı, pek çok temel tüketim ürününe de yansıdı ve fiyatları artırdı. Emekli maaşlarına yapılacak olan zammın da yakında açıklanması beklenirken, vatandaşın bütçesine gelecek olan etkiler merakla bekleniyor.
Büyük şehirlerde barınma sorunu her geçen gün daha da artıyor. Özellikle İstanbul, İzmir ve Ankara gibi metropollerde, asgari ücret düzeylerine yakın ya da bazı durumlarda daha yüksek olan kira bedellerine bir de artan aidat tutarları eklenince, halkın geçim sıkıntısı had safhaya ulaşıyor. Ocak ayında yüzde 47 gibi dikkate değer bir oranda artacak olan apartman ve site aidatları, ev sahipleri ile kiracıların bütçelerine ek bir yük olarak yansıyacak.
Konuyla ilgili olarak sektör uzmanları, apartman görevlisinin maaşı, elektrik, su, doğalgaz gibi hizmetlerin maliyetlerinde yaşanan artışlar ve temizlik malzemeleri ile bakım aletlerinin fiyatlarında görülen yükselişlerin aidat maliyetlerine zam olarak yansıtılacağını belirtiyorlar.
Uzmanlar, aidat tutarlarının belirlenmesinde ev sahipleri ve kiracıların apartman ya da site genel kurullarına katılmasının ve aktif rol almasının önemine vurgu yapıyorlar. Katılımcıların temizlik ürünlerini daha uygun fiyatlara bulabileceklerini veya indirimli alışveriş yaparak maliyetleri düşürebileceklerini ifade etmeleri bu zamları kontrol altına almak için bir çözüm yolu olabilir.
Edinilen bilgilere göre, site ve apartman yönetimiyle ilgili hazırlanan düzenlemede sona gelindi. Yasa için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği, Adalet ve İçişleri Bakanlıkları birlikte çalışıyor.
Meclis’e sunulmaya hazırlanan düzenlemeye göre, herkes site yönetemeyecek. Sadece sertifika almış tesis yönetim şirketleri bu işi yapacak. Sektörün meslek tanımı yapılacak, standartlar getirilecek.
FAHİŞ ARTIŞ YAPILAMAYACAK
Şirketlerin denetimini Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı bağımsız denetçilerle birlikte yapacak. Site bütçeleri, harcamalar ve toplanan aidatlar her yıl denetlenecek. Haksız ve fahiş aidat artışları yapılamayacak. Aidatlara tavan getirilmesi ise beklenmiyor.
BELGE ALAMAYAN ŞİRKET KAPATILACAK
Türkiye’de 3 bin 800 tesis yönetim şirketi bulunuyor. Bu şirketlerden saha tecrübesi, adli sicil kaydı, mali belgeler istenecek. Belge alamayan şirketler kapatılacak.
GÜNDEM
12 saat önceGÜNDEM
12 saat önceGÜNDEM
15 saat önceGÜNDEM
15 saat önceGÜNDEM
15 saat önceGÜNDEM
15 saat önceGÜNDEM
16 saat önceVeri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.