SGK. TC ekibi olarakengelli maaşı hesaplamaişlemi için size lazım olan tüm bilgileri tek bir başlık altında, anlaşılabilir bir şekilde derlemeye çalıştık. Yazı altında bulunun yorum bölümünden merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir, ilgili ekibimiz size en kısa süre içinde cevap verecektir.
Engelli bireylerin internette en çok aradıkları ve merak ettikleri konular basındanengelli maaşıgelmektedir. Malulluk oranı oranına göre hesaplanan ve başvurusu yapılan bu uygulamada yaş şartı aranmazken, ilk işe başlama tarihi büyük bir önem arz etmektedir. Engelli maaşı alabilmek için öncelikle %40 ve üzerininde malulluk oranına sahip olunmak zorundasınız. Başvuru esnasında sizden herhangi bir yaş şartı aranmazken, ilk işe başladığınız tarihengelli maaşı hesaplamasıiçin önemli bir kriterdir. Başvuru yapacak kişinin yine 10 yıllık sigorta süresi yanı sıra 1800 gün de prim gün sayısını tamamlamış olması gerekmekte. Burada önemli bir kriterde başvuru yapacak engelli vatandaşın bakıma muhtaç olup olmadığı. Başvurusunu yapacak olan kişi kendi kendine bakamıyor yani bakıma muhtaç iseengelli maaşı hesaplama işlemisigorta süresi bakılmaksızın sadece 1800 prim gününün tamamlanması yeterli olur.
Engelli maaşı düzenlemesi, kimlerin hangi koşul ve şartlarda bu maaşa başvuru yapabilecekleri gibi tüm konular5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunubaz alınarak hesaplanmaktadır. 5510 sayılı kanun kapsamında;
Engelli maaşı alabilmek için önemli bir diğer hususta sağlık kurumlarından alınan sağlık raporları. Çünküsigortalı çalışan vatandaşların yaşadıkları sorun sonrasında sağlık kurumlarından aldıkları raporlar malul sayılmaları için yeterli olmamaktadır.Bu kişilerin aldıkları sağlık raporları kanunun kesinlikle kabul edilmemektedir. Sigortalı kişinin engelli maaşı alabilmesi için %60 oranında iş gününü kaybettiğini çalıtığı kurum sağlık kurulunca da ispat etmek zorunda.
Engelli vatandaşların internet üzerinde konu ile alakalı olarak en çok aradıkları şeylerden birisi deengelli maaşı başvurusu yapmak için gerekli olan belgelerin neler oldu. Başvuru yapacak olan kişinin BAĞ-KUR ya da SSK’ya bağlı olarak çalıştığı, hizmet ettiği süreyi ispatlayan belgeler ileengelli maaşı başvurusuyapabilirler.
Sigortalı olarak çalışan vatandaşların engelli maaşı alabilmek için malullüğünün ispatlanması, ardından da istenilen belgelerin tamamlanmasıyla başvuru sürecine geçilir. Başvuru yapacak kişinin bağlı olduğu Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü ya da Sosyal Güvenlik İl Merkezi’ne başvurarak emeli maaşı başvurusu sürecini resmen başlatmış olur. Başvuru yapacak engelli bireyin bu başvurusu yapılı olarak resmi bir şekilde yapması gerekmektedir.
Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü ya da merkezine yapılacak olan resmi başvurunun ardından konu ile ilgili yetkili olan sağlık merkezlerinin hazırladığı rapor incelenerek başvuru yapan kişinin malul olup olmadığına karar verilir.
GÜNDEM
22 saat önceGÜNDEM
22 saat önceGÜNDEM
1 gün önceGÜNDEM
1 gün önceGÜNDEM
1 gün önceGÜNDEM
1 gün önceGÜNDEM
1 gün önceVeri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.