Naci Görür'den korkutan deprem açıklaması: "en dayanıklı, çok iyi yapılmış binaları bile tahrip edecek" İyi Haber - iyihaberim.com
DOLAR 32,1776 0.21%
EURO 34,8986 0.01%
ALTIN 2.246,570,14
BITCOIN 22591085,36%
İstanbul
11°

PARÇALI BULUTLU

05:26

İMSAK'A KALAN SÜRE

Naci Görür’den korkutan deprem açıklaması: “en dayanıklı, çok iyi yapılmış binaları bile tahrip edecek”
187 okunma

Naci Görür’den korkutan deprem açıklaması: “en dayanıklı, çok iyi yapılmış binaları bile tahrip edecek”

Deprem Bekliyen en büyük il İstanbul. İstanbul depremi hakkında açıklamalar gelmeye devam ediyor. Prof. Dr. Naci Görür, İstanbul'un en riskli ilçeleriyle ilgili bilgilendirme yaptı. Deprem Uzmanı Görür, İstanbul'un Anadolu ve Avrupa yakalarını karşılaştırıp deprem harita çalışmalarını değerlendirirken "en dayanıklı, çok iyi yapılmış binaları bile tahrip edecek" deprem riskinin bulunduğu yeri de açıkladı.

ABONE OL
Aralık 30, 2023 20:21
Naci Görür’den korkutan deprem açıklaması: “en dayanıklı, çok iyi yapılmış binaları bile tahrip edecek”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İstanbul’u bekleyen büyük deprem hakkında her fırsatta gerek yetkilileri gerekse vatandaşları uyaran Prof. Dr. Naci Görür’ün son açıklamalarına göre mega kentin Avrupa Yakası’nda durum tedirgin edici. CNN Türk’te Cüneyt Özdemir’in konuğu olan Görür, deprem açısından çok daha riskli bulduğu Avrupa Yakası’nda diğer ilçelere göre daha ciddi etkilenecek yerleri açıkladı.

 

Naci Görür’ün açıklamaları şu şekilde oldu:

“Bu depremin olma periyodu hakkında yapılan ciddi araştırmalar var. Bunlardan biri de ABD’li bir araştırıcının yapmış olduğu çalışma. Bu uluslararası dergilerde yayınlandı. Onun söylemine göre 99 depremlerinden sonra Marmara’da 7’den büyük bir depremin olma olasılığı %64 denildi. Birkaç ay önce bu çalışmanın revizyonu yapıldı ve deprem bekleme olasılığımızı %47 olarak ifade edildiğini gördük.

 

“YAZI TURA BİLE ATSANIZ YÜZDE ELLİ ŞANSLA ATIYORSUNUZ”

Şimdi bu gerçekten çok büyük bir olasılık. Yazı tura bile atsanız %50 şansla atıyorsunuz. %47 gerçekten büyük bir rakam. Bu da gösteriyor ki deprem konusunda öyle bizi rahat tutacak, sakinleştirecek zaman itibarıyla bir durum yok. Her an İstanbul’da bir deprem olabilir.

 

İKİ YAKAYI KARŞILAŞTIRDI

İstanbul’da yapılan deprem harita çalışmaları var. Şöyle bir genelleme yapılabilir: İstanbul’un Avrupa yakası, Asya yakasına göre deprem açısından çok daha riskli. Bunun başlıca nedeni Avrupa yakasındaki zeminin özellikleri. Hem buradaki zemin çürük hem de bu zemin deprem dalgaları girdiği zaman, zeminin dinamik davranışları daha tahripkar, daha yıkıcı.

 

“ÇOK İYİ YAPILMIŞ BİNALARI BİLE YIKAR”

Depremin şiddeti de görece olarak Avrupa yakasında daha fazla, Asya yakasında nispeten daha az. Özellikle Avrupa yakasında kıyı kesimleri, kıyıdan ilk 10 metre içeriye girecek şeklinde olacak bant bölümünde depremin şiddeti 9’u buluyor. Bu da büyük bir şiddet. Yani en dayanıklı, çok iyi yapılmış binaların bile tahrip olacağı bir deprem şiddeti.

 

İSTANBUL’DA DEPREM RİSKİNİ İLÇELERE GÖRE AÇIKLADI

O yüzden özellikle Avrupa yakasında yer alan bölgeler, yani Zeytinburnu’ndan Haliç’ten tutun Silivri bölgesine kadar olan alan (Büyükçekmece, Küçükçekmece çevreleri ve onun denize yakın olan bölgeleri) buralar gerçekten depremde görece daha ciddi etkilenecek yerler.”

 

 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.