Gündem

Engelli Maaşı Hesaplama Nasıl Yapılır? Engeli maaşı, engelli evde bakım parası ne kadar oldu? Engelli aylığı 2022 ne kadar?

 

SGK. TC ekibi olarak engelli maaşı hesaplama işlemi için size lazım olan tüm bilgileri tek bir başlık altında, anlaşılabilir bir şekilde derlemeye çalıştık. Yazı altında bulunun yorum bölümünden merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir, ilgili ekibimiz size en kısa süre içinde cevap verecektir.

 

 

Engelli Maaşı Hesaplama Nasıl Yapılır?

Engelli bireylerin internette en çok aradıkları ve merak ettikleri konular basından engelli maaşı gelmektedir. Malulluk oranı oranına göre hesaplanan ve başvurusu yapılan bu uygulamada yaş şartı aranmazken, ilk işe başlama tarihi büyük bir önem arz etmektedir. Engelli maaşı alabilmek için öncelikle %40 ve üzerininde malulluk oranına sahip olunmak zorundasınız. Başvuru esnasında sizden herhangi bir yaş şartı aranmazken, ilk işe başladığınız tarih engelli maaşı hesaplaması için önemli bir kriterdir. Başvuru yapacak kişinin yine 10 yıllık sigorta süresi yanı sıra 1800 gün de prim gün sayısını tamamlamış olması gerekmekte. Burada önemli bir kriterde başvuru yapacak engelli vatandaşın bakıma muhtaç olup olmadığı. Başvurusunu yapacak olan kişi kendi kendine bakamıyor yani bakıma muhtaç ise engelli maaşı hesaplama işlemi sigorta süresi bakılmaksızın sadece 1800 prim gününün tamamlanması yeterli olur.

 

 

 

Kimler Engelli Maaşı Alabilir?

Engelli maaşı düzenlemesi, kimlerin hangi koşul ve şartlarda bu maaşa başvuru yapabilecekleri gibi tüm konular 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu baz alınarak hesaplanmaktadır. 5510 sayılı kanun kapsamında;

  • BAĞ-KUR ya da SSK‘ya bağlı olarak meslek hayatını sürdürürken, herhangi bir meslek hastalığına ya da çalıştığı iş yerinde yaşadığı iş kazası sonucunda çalışma gücünü %60 oranında kaybeden tüm engelli vatandaşlar engelli maaşından yararlanabilirler.
  • Yine 5510 sayılı kanun kapsamında kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan vatandaşların çalışma esnasında yaşadıkları herhangi bir nedenden doğabilecek %60 oranında iş göremez hale geldi ise engelli maaşı almak için başvuru yapabilirler.

 

 

Engelli maaşı alabilmek için önemli bir diğer hususta sağlık kurumlarından alınan sağlık raporları. Çünkü sigortalı çalışan vatandaşların yaşadıkları sorun sonrasında sağlık kurumlarından aldıkları raporlar malul sayılmaları için yeterli olmamaktadır. Bu kişilerin aldıkları sağlık raporları kanunun kesinlikle kabul edilmemektedir. Sigortalı kişinin engelli maaşı alabilmesi için %60 oranında iş gününü kaybettiğini çalıtığı kurum sağlık kurulunca da ispat etmek zorunda.

 

 

 

Engelli Maaşı Başvurusu Yapmak İçin Gerekli Belgeler Neler?

Engelli vatandaşların internet üzerinde konu ile alakalı olarak en çok aradıkları şeylerden birisi de engelli maaşı başvurusu yapmak için gerekli olan belgelerin neler oldu. Başvuru yapacak olan kişinin BAĞ-KUR ya da SSK’ya bağlı olarak çalıştığı, hizmet ettiği süreyi ispatlayan belgeler ile engelli maaşı başvurusu yapabilirler.

  1. Tahsis Talep ve Beyan Taahhüt Belgesi
  2. Son 6 ay içinde çekilmiş 1 adet vesikalık fotoğraf
  3. Çalıştığı kurum ya da iş yerinden ayrıldıktan sonra ilk 10 gün içinde alışmış resmi Sigortalı İşten Ayrılış Bildirgesi emekli maaşı başvurusunda lazım olan belgeler arasında yer almaktadır.

 

 

 

 

Engelli Maaşı Alabilmek için Nereye Başvurulur?

Sigortalı olarak çalışan vatandaşların engelli maaşı alabilmek için malullüğünün ispatlanması, ardından da istenilen belgelerin tamamlanmasıyla başvuru sürecine geçilir. Başvuru yapacak kişinin bağlı olduğu Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü ya da Sosyal Güvenlik İl Merkezi’ne başvurarak emeli maaşı başvurusu sürecini resmen başlatmış olur. Başvuru yapacak engelli bireyin bu başvurusu yapılı olarak resmi bir şekilde yapması gerekmektedir.

 

 

 

Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü ya da merkezine yapılacak olan resmi başvurunun ardından konu ile ilgili yetkili olan sağlık merkezlerinin hazırladığı rapor incelenerek başvuru yapan kişinin malul olup olmadığına karar verilir.

 

iyihaberim

Recent Posts

Justin TV Fenerbahçe – Sivasspor Canlı Maçı İzleme linki! Taraftarium24, Selçuk Sports Canlı Maç İzleme linki!

Futbol heyecanını yaşarken, canlı maç yayınlarının kaliteli ve kesintisiz olması önemlidir. Bu noktada, futbolseverlerin ihtiyaçlarını…

2 hafta ago

Fenerbahçe – Sivasspor Canlı Maç İzleme linki! Taraftarium24, Justin TV, Selçuk Sports

Futbol severlerin merakla beklediği Fenerbahçe - Sivasspor maçı heyecanı doruklara çıkıyor. Bu önemli müsabakayı canlı izlemek isteyenler…

2 hafta ago

Taraftarium24 Fenerbahçe Adana Demirspor maçı canlı izle Şifresiz Bein Sport Justin TV Selçuk Sports Kralbozguncu Fb Adana canlı izle Netspor tv kaçak link

Fenerbahçe maçı canlı izle HD Fenerbahçe Adana Demirspor canlı maç izle Adana Fenerbahçe macini canli…

2 hafta ago

19 yaşındaki oğlum, 29 yaşındaki üvey annesiyle kaçtı!, Müge Anlı ile Tatlı Sert 22 Nisan 2024

Umut Bey, eşi Nagihan Hanım'ın kendisinden 8 yaşında küçük bir kızı olduğunu ve bu kızın…

2 hafta ago

Taraftarium24 Galatasaray Pendikspor (21.04.2024) Canlı Yayın | Beinsports CANLI İZLE Selçuksports Justin TV izle

Galatasaray Pendikspor maçı canlı izle. Galatasaray Pendikspor canlı izle Exxen YouTube World Turk TRT Spor…

2 hafta ago

Galatasaray – Pendikspor Canlı Maç İzle! Taraftarium24, Justin TV, Selçuk Sports Canlı Maç İzle!

Futbolseverler için heyecan verici bir karşılaşma yaklaşıyor: Galatasaray ile Pendikspor arasındaki maç. Taraftarlar, bu mücadeleyi canlı olarak izleyebilmek için…

2 hafta ago